Părinți de nota 10

Anticonceptionalele cresc riscul de tromboza si infarct

Anticonceptionalele reprezinta una dintre cele mai populare metode contraceptive. Foarte multe femei apeleaza la anticonceptionale pentru a evita o sarcina nedorita sau din cauza unor dereglari hormonale.

Anticonceptionalele, efecte secundare periculoase
Din pacate insa, anticonceptionalele au efecte secundare foarte periculoase pentru sanatate, precum riscul crescut de tromboza. Tromboza apare atunci cand se formeaza cheaguri de sange in vase, ceea ce poate duce la producerea de atacuri de cord.

De ce anticonceptionalele pot provoca tromboza?
Potrivit cardiologului Rafael Belo Nunes, de la Spitalul Alemao Oswaldo Cruz din Brazilia, nu exista nicio certitudine cu privire la motivul legaturii dintre anticonceptionale si riscul de tromboza.
Cu toate acestea, medicul explica faptul ca unele studii indica ca anticonceptionalele pot dezechilibra sistemul circulator, ceea ce produce un mediu propice crearii de cheaguri si, prin urmare, de apartie a trombozei. Potrivit statisticilor, tromboza apare la 3 din 10.000 de femei.
In ceea ce priveste femeile care folosesc anticonceptionale, riscul este mai mare. Astfel ca intre 5-9 femei din 10.000 prezinta tromboza ca efect secundar al acestor pastile contraceptive.

Nu toate anticonceptionalele prezinta risc crescut de tromboza
Este important de mentionat ca nu toate pilulele anticonceptionale prezinta un risc crescut de aparitie a trombozei. Cele mai periculoase sunt cele de tip „combinat”, adica leaga derivatii de estrogen cu un alt hormon.

Factorii de risc pentru dezvoltarea trombozei
Unul dintre factorii principali pentru a evita utilizarea contraceptivelor este prezenta in familie a bolilor circulatorii si cardiovasculare. Alti factori de risc sunt obezitatea, diabetul si hipertensiunea. Femeile trecute de varsta de 35 de ani si fumatoarele ar trebui de asemenea sa evite folosirea anticonceptionalelor. Printre pastilele contraceptive care sunt considerate combinate se numara urmatoarele exemple: Selene, Diane, Allestra, Belara, Cycle 21, Level, Stezza, Mercilon, Microvilar si Siblima.

Exista indicatii ca pastilele combinate cu drospirenona cresc sansa de tromboza, potrivit unui raport publicat in 2012 de catre Agentia Guvernamentala Americana Food and Drug Administration (FDA), care a analizat cresterea incidentelor de tromboza datorate utilizarii de pilule contraceptive ce contin aceasta substanta.
Printre brandurile care combina substantele active cu drospirenona se numara Yaz, Yasmin si Elani.

Minipilulele prezinta si ele un risc pentru aparitia trombozei. Aceste medicamente contin doar hormonul progesteron, care apare de obicei ca desogestrel, linestrenol sau noretisteron. Unele marci care contin acesti compusi sunt Cerazette, Norestin, Juliet si Exluton.
Pentru siguranta, inainte de a utiliza anticonceptionale este recomandata o consultatie la medicul ginecolog.

Loading...