Părinți de nota 10

Bunica, cea mai importantă ființă!

În ultimii ani, cercetările au încercat să demonstreze în mai multe rânduri faptul că este pentru binele copiilor să aibă relații bune cu bunicii. De asemenea, acestea au vrut să arate că aceia care au avut șansa să petreacă timp de calitate alături de bunicii lor au o atitudine mai pozitivă față de persoanele de vârsta a treia, spre deosebire de cei ce nu au stat deloc în preajma acestora.

Unul dintre cele mai cunoscute studii ce au tratat această problemă este unul apărut în prestigioasa publicație „Child Development” (Această publicație în limba engleză apare bilunar și constituie o serie de studii academice privitoare la dezvoltarea copilului, încă din perioada fetală și până în adolescență). Studiul a fost realizat de către Universitatea din Liège (Belgia), având ca grup-țintă 1151 de copii și adolescenți (cu vârstele între 7 și 16 ani) din zona în care se vorbește franceză din Belgia.

Participanții la studiu au primit următoarele întrebări: ce cred despre persoanele în vârstă, despre ideea de a fi bătrân, precum și ce părere au despre bunicii lor, care este starea de sănătate a acestora, cât de mult timp petrec alături de ei.

În urma analizării răspunsurilor date de către copii, s-a putut formula o primă concluzie: aceia care au avut ocazia să petreacă timp de calitate cu bunicii lor, având o interacțiune agreabilă cu aceștia, au avut cea mai favorabilă părere privitoare la persoanele de vârsta a treia. Astfel, cu cât copiii au putut să petreacă mai mult timp alături de bunicii lor, ce aveau o stare de sănătate bună, au fost mai puțin tentați să formuleze tot felul de stereotipuri privitoare la oamenii bătrânii.

În preajma bunicilor, copiii pot avea parte de afecțiune, dragoste necondiționată

Dacă vrei ca al tău să aibă parte de multă atenție și dragoste, lasă-l mai des în preajma bunicilor.

Așa cum s-a menționat deja, aceștia dispun de mai mult timp pentru a se dedica total nepoților, dăruindu-le tot ce au mai bun.

Sprijinul emoțional oferit de către bunici, dar și micile surprize, toate acestea îl vor ajuta pe copil să se simtă iubit. Acest lucru nu va face altceva decât să-i stimuleze devoltarea optimă, din toare punctele de vedere.

Bunicii sunt următorii adulți, după părinți, care le pot acorda copiilor cea mai bună îngrijire

Dragostea și experiența vor face din bunici cele mai indicate persoane pentru a avea grijă de ai noștri copii. Ei vor face orice le stă în putere pentru ca micuților să le fie bine.
De aceea, nu ai de ce să eziți să-ți lași copilul în grija bunicilor, întrucât acesta va avea parte de multă siguranță, dar și de multă afecțiune.

Copilul va avea șansa să aibă parte de o mai bună dezvoltare emoțională

Studiile din domeniu au arătat că acei micuți ce-și petrec mai mult timp cu bunicii lor se vor bucura de o stare emoțională mai bună și vor ști mai bine cum să-și exprime emoțiile/sentimentele. Acest lucru se observă cu precădere la copiii care au părinți ocupați sau care fac parte din familii monoparentale.

Iată de ce psihologii ne sfătuiesc, pentru a avea un copil mai inteligent din punct de vedere emoțional, să-i oferim ocazii pentru a interacționa cât mai des și mai agreabil cu bunicii.

Datorită bunicilor, ai noștri copii pot deprinde mai bine valorile morale

Lecțiile pe care bunicii le pot oferi nepoților sunt rezultatul experienței lor de viață. De aceea, ei sunt dornici să le împărtășească pe cât posibil, cu atât mai mult cu cât este vorba despre valori ce ar trebui să ne ghideze viața.

Astfel, anecdotele, poveștile sau simplele sfaturi date de către bunici, pot avea un mare impact în dezvoltarea emoțională a copiilor noștri.

Loading...