Părinți de nota 10

Un copil îți umple inima…

De ce iubim copiii

Pentru că zâmbetele lor prelungite când deschid ochii dimineața (oare ce i-o face atât de bucuroși?) îți șterg orele de nesomn și îți dau energia să începi o nouă zi (sau măcar să te târăști până la cana de cafea).

Pentru că se încăpățânează să te considere bun, frumos și minunat și pentru că nici nu le trece prin cap să te vadă altfel (adică un părinte groaznic, așa cum te consideri tu). Și pentru că te iartă de o mie de ori pe zi după ce te porți rău cu ei (pe bună sau pe ne-bună dreptate).

Pentru că sunt capabili să oprească timpul în loc așezându-se pe vine și fiind total asorbiți de câte un detaliu pe care nu l-ai fi observat niciodată. Și, dacă te așezi lângă ei, înțelegi că timpul e o construcție inventată de oamenii mari și că de fapt viața e un spațiu larg format dintr-un infinit de detalii, care așteaptă să fie descoperite rând pe rând.

Pentru că singura condiție esențială pe care trebuie să o îndeplinească cineva ca să le devină prieten este să poată fi atins, alergat sau auzit. Restul sunt doar scuze și pretexte.
Pentru că nu se tem de tăcere și nu au inventat încă discuțiile de complezență.

Pentru că nu reușesc să te cuprindă cu totul cu mâinile când te îmbrățișează și de asta se lipesc tare tare de tine. Și pentru că nu se simt sufocați când îi strângi și tu, la rândul tău, muuuult prea tare la piept.

Pentru că îți redau încrederea că există îngeri păzitori (că altfel nu îți explici cum de nu se adeveresc cele o mie de filme de groază care se activează în mintea ta când pun mâna pe toate obiectele interzise din casă).

Pentru că transformă noțiunile de mare și mic în ceva relativ, părând mici chiar și când nu le mai încap picioarele în pat sau imenși când scot primul bolborosit care seamănă a cuvânt omenesc. Asta când nu sunt și mari și mici în același timp!

Pentru că aleargă repede când sunt fericiți și le alunecă colțurile gurii în jos când sunt triști, și corpul le trădează toate emoțiile pe care le simt (în afară de momentele în care te mint cu bună știință, șarlatanii).