Părinți de nota 10

Telefoanele si copiii: Cea mai mare PROSTIE a parintilor, in opinia psihologilor

Telefoanele si copiii au ajuns sa fie de nedespartiti. Telefoanele inteligente ne-a facut vietile mai usoare si mai sigure. Este o opinie generala si nu tocmai gresita. Insa cat de mult ar trebui sa faca smartphone-ul parte din viata copiilor nostri? Ne lamuresc psihologii!

Smartphone-ul a devenit cel mai bun prieten al nostru si ne invatam si copiii sa isi omoare timpul in compania acestui tip de device. E mai simplu asa, uneori!

E mai simplu sa lasam copilul sa se uite la desene sau sa se joace pe telefon ca sa ne asiguram ca avem timpul necesar sa facem noi altceva. Poate nu e ceva chiar atat de rau, cu conditia sa nu devina un obicei. Motivele? Le-ati mai auzit: isi strica ochii, devin dependenti de ecrane, nu socializeaza destul, nu fac destula miscare. Dar aceasta este doar suprafata. Efectele sunt mult mai „adanci”, iar psihologii avertizeaza ca este o adevarata prostie sa transformi un smartphone in bona pentru copil, indiferent de varsta lui.

Telefoanele distrug relatia parinte – copil
Legatura dintre parinti si copii are mult de suferit din cauza legaturii copil – smartphone. Chiar daca cedezi rugamintilor de a-i cumpara un telefon – pentru ca si alti copii au unul -, limiteaza-i timpul petrecut cu ochii in el. Ba chiar ai grija sa i-l iei cand merge la culcare sau cand este timpul sa stati impreuna, ca o familie. Nu-l lasa sa ia masa cu telefonul in fata, nu-l lasa sa-si omoare timpul cu telefonul in mana.

Psihologii avertizeaza ca desi traim in era comunicatiilor, tocmai comunicarea are de suferit. Desi copiii stau mai mult in casa cu parintii, relatia dintre ei este mult mai putin stransa decat inainte. Motivul: nu se mai discuta in familie, nu se mai acorda atentie celorlalti si tot ce conteaza sunt like-urile de pe retelele de socializare, comentariile si mesageria.

Ii fac pe copii insensibili
Cei mici nu mai invata sa descopere lumea pentru ca aceasta este la un click distanta. Nu este rau sa poti afla totul despre ceea ce te intereseaza, dar informatia trebuie sa fie dublata de experienta. Nu este rau sa comunici virtual, dar este important sa stii sa o faci si offline, atat in mod pozitiv, cat si in situatii neplacute. Si tocmai asta nu prea mai invata copiii: sa fie empatici si sa stie sa gestioneze situatii care implica emotie si sensibilitate.

Abuzul de telefon interfereaza cu procesul de maturizare
Toti ne-am dorit, cand eram copii, sa ne facem mari cat mai repede. Visam la viata de adult in care puteam face tot ce voiam, cu cine voiam. Ne doream asta atat de mult, incat cautam toate caile posibile pentru a ne dobandi independenta. In prezent, studiile arata ca interesul pentru maturizare, intalniri, sex, castigarea propriilor bani, independenta fata de parinti fie apare mult mai tarziu, fie mult prea devreme.

Intarzierea in a cauta independenta vine in cele mai multe cazuri din confortul asigurat de parinti, din lipsa nevoii de socializare offline. Precocitatea, in schimb, este cauzata de accesul la un volum mare informatii pentru care copiii nu sunt pregatiti atunci cand incep sa se aventureze pe internet, dar care le starneste tot felul de curiozitati.

Telefoanele, calea catre privare de somn, anxietate, depresie
Studii recente realizate de psihologi arata ca anxietatea, depresia, insomnia si alte probleme psihologice si psihice la copii si adolescenti sunt rezultatul presiunii constante la care sunt supusi de folosirea smartphone-ului. Se simt datori sa fie mereu disponibili pentru oricine, sa raspunda cat mai repede mesajelor, pentru a nu fi exclusi. Inteleg tot mai greu granita dintre viata online si cea offline.

Copiii dorm tot mai putin si tot mai prost, iar privarea de somn conduce la probleme de sanatate fizica si psihica. Prea mult timp petrecut in fata unui ecran poate conduce la ADHD si la probleme comportamentale.

Daca vrei sa-ti faci copilul fericit cumparandu-i un smartphone, mai gandeste-te! Pe moment s-ar putea sa obtii rezultatul dorit, insa pe termen lung nu ii faci chiar un bine. Chiar daca vrei sa ai un copil pus la punct cu evolutia tehnologica, ai grija sa-l faci sa inteleaga ca nimic din ceea ce gaseste online nu se compara cu experientele din viata reala, traite alaturi de familie si prieteni.

Sursa: brightside.me