Părinți de nota 10

Este important să poţi spune “Nu” copilului tău

Şi uite de ce asta te face de fapt un părinte bun şi nu un bau bau.
Prin prisma meseriei mele, văd o mulţime de părinţi care nu vor să îşi refuze copii.

Se tem că dacă vor face asta, cei mici vor ajunge să îi urască. Dacă ambii părinţi petrec mult timp la muncă, problema este alta. Ei spun Da copiilor, indiferent de ce vor aceştia, deoarece vor ca timpul petrecut împreună să fie cât mai plăcut. Acesta este un lucru pe care îl pot înţelege, toţi vrem să petrecem cât mai plăcut timpul alături de copiii noştri. Problema este însă că dacă vom spune Da prea des, copiii nu vor avea ocazia să înveţe cum să se descurce în cazul unui refuz, iar dacă vor creşte aşa, vor întâmpina probleme atunci când se vor izbi de această situaţie, indiferent că o vor păţi atunci când nu vor intra la facultatea dorită, sau dacă o vor păţi la locul de muncă. Nu vor fi în stare să se descurce în cazul unui răspuns negativ deoarece nu au învăţat cum să îşi dezvolte această abilitate.
Lucrul pe care întotdeauna îl spun acestor părinţi, este că şi dacă vor face totul că la carte, copii tot s-ar putea să nu îi placă întotdeauna. De fapt, dacă cei mici te adoră absolut tot timpul, înseamnă că ceva nu este în regulă. Au nevoie să experimenteze sentimentul de furie şi cel de frustrare şi să înveţe să se descurce cu ele, iar persoana cea mai potrivită cu care şi le pot exersa, eşti chiar tu. Dacă le vei face mereu pe plac, nu îi vei ajuta deloc.

În loc să te temi să îi refuzi, învaţă să faci asta pentru binele lor. Trebuie să procedezi aşa, încă de când copiii sunt foarte mici, de pe la 1 sau 2 ani. Un refuz la acea vârstă îi învaţă cum să se auto-calmeze. Îi vei învăţa cum să se controleze. Privind lucrurile în ansamblu, vei vedea că de fapt investeşti în viitorul relaţiei voastre. Pe măsură ce îi vei obişnui pe copii să audă Nu din gura ta, cu atât timpul petrecut împreună va fi mai plăcut. Nu vei avea de a face cu acele tantrumuri, deoarece ei deja vor fi învăţaţi să fie refuzaţi. În cazul în care nu îi vei obişnui cu Nu, mereu vor exista certuri.
Adu-ţi aminte că atunci când spui Nu celor mici, îi înveţi trei lucruri importante: să accepte când nu primesc ce vor, să respecte punctul de vedere al altora, să îşi controleze emoţiile.
Câteva sugestii prin care să spui un NU cu substrat
Alege-ţi bine bătăliile
Trebuie să clarifici care sunt lucrurile importante pentru tine. Dacă tu consideri că nu este în regulă să îţi laşi copilul să facă rău altora, va trebui să îi spui Nu, chiar dacă ceea ce face în acel moment îi conferă plăcere, cum ar fi să ţipe atunci când mergeţi la restaurant. Dacă cel mic face ceva ce ar putea afecta starea psihică sau sănătatea altora, spune nu copilului.
Dă-i un argument
Este întotdeauna bine să îl ajuţi pe cel mic să înţeleagă de ce îi spui Nu. Dacă fiul tău dă cu picioarele în scaunul din faţa lui când este la cinematograf, de exemplu, ai putea să îi spui “Încetează odată” dar ar fi mult mai eficient dacă i-ai spune “ Nenea care stă pe acel scaun simte că loveşti în spătarul scaunului, trebuie să încetezi”. În special dacă este vorba de copii mai mici, cărora le este mai greu să înţeleagă de ce nu e bine ceea ce fac, este important să ai răbdare să le explici.
Stai calmă
Nu ţipa, nu urla. Încearcă să vorbeşti cât mai calm. Astfel îi vei arăta că tu deţii controlul.
Mergi până la capăt
“Nu” trebuie să aibă obligatoriu şi o consecinţă. Dacă îi spui copilului să oprească televizorul în cinci minute şi el nu o face, atunci îl vei opri tu. Nu poţi să te târguieşti sau să îl ameninţi la nesfârşit, deoarece nu îşi va schimba comportamentul niciodată. Trebuie să impui limite, să le pui în aplicare şi să te ţii de ele.
Când spui Nu, ce contează cel mai mult, este să fii clară în legătură cu ceea ce este important pentru tine şi să o spui într-un mod cât mai răspicat—de fiecare dată. Dacă vei proceda aşa, îţi vei ajuta copilul să capete o abilitate pe care o va avea toată viaţa.