Părinți de nota 10

Să ne respectăm părinții, oricare ar fi defectele lor

Parintii nostri pot fi oameni pacatosi, pot fi parinti rai, pot fi talhari, pot fi in tot felul – dar pentru noi ei trebuie sa fie sfintenie; iar pentru ceea ce sunt ei, pentru cum le este caracterul, vor raspunde inaintea lui Dumnezeu, ca si pentru noi, copiii lor.

Nu noi raspundem pentru ei. Nici eu nu am stiut la vremea mea ca nu trebuie sa-ti ranesti parintii, nici cu gandurile, nici sa fim suparati pe parintii nostri, scrie doxologia.ro.

Parinte Tadei, cum sa deprindem ascultarea si cum putem ajunge la Hristos in chipul cel mai nedureros, ferindu-ne de cursele propriei noastre minti – daca asa ceva este cu putinta?

Ascultarea se invata din sanul familiei, aici se arata ascultarea. In masura in care nu suntem ascultatori fata de parintii nostri, in casa noastra, atunci cu greu ne vom inchina viata noastra lui Hristos.

Din pricina neascultarii am fost alungati din Rai. Deprindem ascultarea, cand vedem ce am facut prin neascultare… am nimicit viata pe pamantul nostru si catastrofa ameninta totul. Intreaga lume este atat de coplesita, pentru neascultarea noastra. O neascultare fata de parinti ii insoteste pe copii de-a lungul intregii vieti. Nici eu nu am stiut la vremea mea ca nu trebuie sa-ti ranesti parintii, nici cu gandurile, nici sa fim suparati pe parintii nostri.

Parintii nostri pot fi oameni pacatosi, pot fi parinti rai, pot fi talhari, pot fi in tot felul – dar pentru noi ei trebuie sa fie sfintenie; iar pentru ceea ce sunt ei, pentru cum le este caracterul, vor raspunde inaintea lui Dumnezeu, ca si pentru noi, copiii lor. Nu noi raspundem pentru ei. Ei trebuie sa fie pentru noi sfintenie, ca sa putem avea binecuvantarea lui Dumnezeu, sa nu ne facem calcatori de lege, caci, daca nu ne cinstim parintii, nu putem avea pana la sfarsitul vietii binecuvantarea vietii si cale dreapta.

(Staretul Tadei de la Manastirea Vitovnita, Pace si bucurie in Duhul Sfant, Editura Predania, Bucuresti, 2010, pp. 59-60)