Părinți de nota 10

Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta…

Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, ca sa-ti fie tie bine si sa traiesti ani multi pe pamant.

Dispretul, defaimarea, batjocura, ponegrirea, cercetarea si mai ales baterea parintilor sunt pacate strigatoare la cer, scrie altarulcredintei.md.

Un tanar s-a hotarat sa se casatoreasca. Al a promis viitoarei sotii, dupa dorinta ei, sa alunge din casa pe batranul sau tata. Intr-o zi l-a condus pe batran afara din sat, spunandu-i sa se duca unde va voi, ca la el n-are ce cauta. Ochii batranului s-au umplut de lacrimi si, izbucnind in plans, i-a zis fiului sau:

– Vezi acolo, pe deal, piatra aceea mare? Pana acolo l-am condus si eu pe tatal meu, lasandu-l apoi in voia soartei. Condu-ma deci si tu pana acolo!

– Dumnezeule, striga fiul, ce aud? Tu, tata, ai facut parintilor tai aceasta nedreptate, pe care voiam sa ti-o fac si eu tie acum? Oare si copiii mei vor face cu mine astfel? Vino indarat. Si de acum inainte cea mai buna camera din toata casa mea va si te voi ingriji cu buna-credinta pana la trecerea in nefiinta.

Un biet tata batran, devenind scarbos fiului si nurorii sale, a fost dat deoparte cu masa. Acolo pe vatra dadeau mancare intr-un vas scobit in lemn. Batranul mahnit, manca lacr1mand, gandindu-se ce era odata si ce-a ajuns…

Intr-o zi, fiul sau, umbland prin curte dupa treburile gospodariei, vede copilul lui mai marisor scobind cu cutitul intr-un trunchi de lemn.

– Ce faci acolo, mai Petrisor?, il intreba tatal.

– Fac o piua in care sa-ti dau sa mananci cand vei fi si mata batran ca bunelul, i-a raspuns copilul.

Atunci tanarul fu cuprins de mare rusine si teama de pedeapsa lui Dumnezeu. Intrand in casa, si-a cerut iertare de la tatal sau, si de atunci inainte, l-a pus la masa si l-a ingrijit cu multa osardie, ca un adevarat fiu.

Odata un tanar s-a dus la un pustnic si i-a zis:

– Cinstitule batran! Eu iubesc mult pe mama, care-i batrana si neputincioasa. Am luat-o in casa mea, […] o imbrac, ii dau de mancare si bautura chiar cu mana mea. Cu mainile mele o ridic din pat, o iau in brate, o scot primavara afara si plimb prin aer curat si iarasi eu cu mainile mele o culc pe patul primenit si asternut curat. Spune-mi te rog, drept: Rasplatitu-i-am eu, cu aceasta, tot ce a facut ea pentru mine?

Pustincul i-a raspuns:

– Rasplatit? Departe, fiule, departe. Nici macar a zecea parte nu i-ai intors ei din cate a facut ea pentru tine. Tu insa ai facut bine, dupa cat ai putut, Dumnezeu sa-ti dea rasplata mare dupa putinul tau.