Părinți de nota 10

Cuplurile fericite se mai ceartă din când în când

Cuplurile fericite – Este greu de imaginat ca ar putea exista un cuplu care sa nu aiba probleme. Si totusi, cati dintre noi avem curajul sa recunoastem deschis acest lucru? Cati dintre noi putem recunoaste ca nu le stim chiar pe toate si ca uneori gresim fata de persoana iubita?

Cuplurile fericite…
Pornim in viata, de multe ori, cu o serie de conceptii nerealiste asupra dinamicii in cuplu si ne este dificil sa ne modificam asteptarile pe care ni le-am format de o viata.

Iar daca am avut si nesansa de a fi martorii unei relatii disfunctionale dintre parintii nostri, atunci cu siguranta le-am si inregistrat in memoria noastra pentru ca apoi sa le repetam alaturi de partenerii nostri, scrie sanatate.bzi.ro.

Cred ca una dintre cele mai des intalnite asteptari eronate la adresa relatiei de cuplu este aceea ca, daca doi oameni se iubesc cu adevarat, atunci nu ar trebui sa existe momente dificile intre ei.

Ma intreb totusi daca acesta este secretul cuplurilor care rezista impreuna pentru mult timp, sau daca nu cumva ei au acceptat ca este inevitabil sa nu se iste conflicte intre doua persoane care isi petrec majoritatea timpului impreuna, in conditiile in care fiecare dintre ei au propriile experiente si trairi, suspiciuni, temeri, preconceptii, preferinte si nevoi. In aceasta lumina, pare usor de inteles cum pot aparea conflicte.

Dar conflictul in sine nu este ceva rau sau nesanatos. Din contra, el ne ofera prilejul de a invata cum sa ne acceptam unii pe altii in pofida existentei anumitor diferente, si chiar ne arata ca putem sa incepem sa iubim macar unele dintre acele deosebiri.

Tot prin conflict putem invata cum sa ne controlam unele emotii care, daca le lasam prea mult timp nesupravegheate, pot ajunge sa ne creeze un mare disconfort emotional. Putem invata cum sa folosim conflictul in avantajul nostru si al relatiei cu persoana iubita daca il folosim ca o oportunitate de a invata cum sa ne negociem punctele de vedere.

Pe masura ce invatam sa ne ajustam cerintele si asteptarile la realitatea relatiei de cuplu, aceasta relatie va deveni mai puternica si vom capata mai multa incredere in noi insine dar si legatura pe care o avem cu partenerul de viata.

Dar ce se intampla atunci cand partenerii nu reusesc sa ajunga sa isi repare relatia de unii singuri, in pofida faptului ca inca se iubesc si vor sa ramana impreuna? Exista cazuri in care nici unul dintre parteneri nu reuseste sa empatizeze cu celalalt, chiar daca incearca si au cele mai bune intentii.

Unii pot beneficia mult de pe urma terapiei de cuplu pentru ca chiar au nevoie de o interventie obiectiva si de o mediatizare initiala, pana cand cuplul reuseste sa stapanesca noile modalitati de comunicare si relationare. Chiar si cei care chiar au decis deja sa divorteze pot gasi ajutor in interventia unui specialist, macar si numai pentru a face fata mai bine separarii care poate fi extrem de dureroasa si extenuanta si-i poate lasa pe ambii cu o multime de intrebari, regrete si probleme emotionale nerezolvate.