Părinți de nota 10

Sarcina – cum ne pregatim pentru noul venit in familie

Sarcina reprezinta un moment important datorita noii vieti care evolueaza si astepta sa se nasca, dar si impactului pe care il va avea asupra membrilor de familie. Un copil va schimba in mod ireversibil viata intregii familii, care va intra intr-o etapa noua, frumoasa dar si istovitoare. De aceea, o sarcina planificata survine in urma deciziei parintilor care se simt pregatiti pentru a avea un copil si isi doresc cu adevarat. Acest pas preia din greutatea adaptarii la noua viata, fiind un plus fata de aparitia unei sarcini neasteptate. Odata luata decizia de a avea un copil si pornita evolutia sarcinii, dorinta se transforma in realitate si intervine pregatirea pentru noua viata care va incepe de la nasterea copilului. Insa noua viata incepe cu adevarat din timpul sarcinii, prin responsabilizarea parintilor fata de copil si viitorul apropiat. Viitoarea mama poate resimti la inceput coplesitoare responsabilitatea fata de copilul ce se dezvolta, insa treptat va invata sa aiba grija de ea si copil, intelegand importanta si necesitatea respectarii unei vieti sanatoase. Insa cea mai utila pregatire pentru aducerea pe lume a unui copil sanatos este iubirea, care da putere si curaj nebanuite de viitoarea mama pana la acel moment. Astfel, pe perioada sarcinii se realizeaza atat pregatirea psihologica a parintilor pentru bebe cat si pregatirea mediului inconjurator, a camerei si a accesoriilor necesare.

Pregatirea emotionala pentru un bebe

Pe langa dorinta si entuziasmul venirii pe lume a unui copil, viitoarea mama va resimti si momente de teama cu privire la cresterea acestuia, si la capacitatile sale de adaptare si rezistenta. De aceea, este bine a se folosi perioada linistita a sarcinii pentru documentare, studiu, socializare cu parinti si copii sau frecventare de cursuri destinate viitorilor parinti. Exista o multitudine de carti si site-uri pentru mamici si copii, cu precizarea ca in mediul online trebuie selectate mai atent sursele de informare. Cursurile organizate cu privire la alimentatia pe timpul sarcinii, nastere sau alaptare sunt o sursa sigura si relaxanta de obtinere informatii dar si de schimbare a parerilor sau adresare de intrebari. Desi cele mai multe se vor invata mai bine direct cu copilul si in fata situatiei sau problemei ivite, in perioada sarcinii se poate cladi o fundatie solida pe care se va aseza de-a lungul timpului experienta dobandita.

Pregatirea casei pentru bebe

Una din partile frumoase ale sarcinii este cumpararea lucrurilor necesare bebelusului, momente care sporesc entuziasmul si nerabdarea viitoarei mamici. Inceperea achizitiilor necesare poate fi intimidanta la inceput datorita ofertei numeroase ce iti deschide calea spre un domeniu extrem de vast al cumparaturilor pentru copii. Fiecare achizitie necesita documentare, verificare si uneori testare, inainte de luarea unei decizii corecte si avantajoase. Cele mai importante achizitii se refera la patut, scaun de masina, haine si accesorii, carucior, biberoane, scutece, cadita, termometru, insa lista este mult mai lunga pentru tot ceea ce are nevoie un nou-nascut. Desi aceste cumparaturi nu pot fi efectuate la inceputul sarcinii, nici prea aproape de nastere nu este indicat a se realiza pentru a nu obosi inutil viitoarea mama. Daca nou-nascutul va avea propria sa camera, amenajarea acesteia trebuie facuta din timp pentru ca presupune atat zugravire, amenajare, mobilare si utilare, iar intarzierea poate crea un stres nedorit nici de viitoarea mama si nici de copil.