Părinți de nota 10

Lectii pe care le putem invata de la copiii nostri

Orgoliul adultilor ii opreste, adeseori, sa invete de la cei mici, in ciuda faptului ca au atat de multe calitati proaspete, numai bune pentru a ne da lectii. De fapt, un om destept nu se opreste niciodata din invatat si, cu cat afla mai multe, cu atat isi da seama ca stie prea putine.

Odata cu maturitatea, si dorinta noastra de a invata scade. Iar printre schimbatul scutecelor, linistitul acceselor de plans si indeplinitul mofturilor, cine mai are timp si de propria dezvoltare personala?! Daca esti o proaspata mamica, deschideti mintea si inima si fii mereu pe faza pentru a invata noi si noi lucruri in fiecare zi.

Iata cateva lectii pe care orice copil le poate oferi celor mari:

Un somn scurt te poate umple de energie
Dormitul la pranz nu e pentru oricine, iar daca stam sa ne gandim putin, cu totii il uram atunci cand eram mici. Asta nu se mai aplica atunci cand crestem si, printre sutele de lucruri pe care le avem de facut zilnic, un pui de somn la amiaza pare mana cereasca.

De fapt, 20 de minute de stat intinsa pe canapea, cu ochii inchisi, pot face minuni pentru corpul tau si nivelul de energie pe care il ai. Somnul este important pentru sanatatea adultilor, insa, de multe ori, pur si simplu nu avem parte de suficienta odihna pentru a functiona corect. Asta aduce cu sine nervozitate, letargie si un randament mult mai scazut decat in mod normal.

Corpul se repara singur in timpul somnului, iar studiile au aratat ca fie si o singura noapte cu somn prea putin poate crea un stadiu temporar pre-diabetic si poate influenta nivelele de cortizol din corp. Copiii sunt, in mod normal, mai sanatosi decat adultii, dar si mai somnolenti. Acestia dorm pe aproximaativ toata perioada noptii si mai trag un pui de somn si zziua, la pranz.

Miscarea, mai importanta decat exercitiile
Copiii nu pot sta locului nici o clipa, iar asta e foarte bine. Nu obisnuiesc sa faca exercitii, insa metabolismul lor le cere sa se miste incontinuu: sar, se catara, se intrec, alearga, construiesc – orice, numai sa nu stea jos.

Studiile ultimilor ani au aratat cat rau poate face organismului statul pe scaunul de birou prea mult, iar aceste probleme nu dispar doar pentru ca facem exercitii. Ca si adult, este foarte usor sa fii sedentar pentru cea mai mare parte a zilei, astfel incat ritmul inimii rareori il depaseste pe cel obisnuit, mentinand un metabolism scazut.

Putem invata de la copii ca nu e neaparat sa faci exercitii complicate pentru a avea un corp sanatos ci este suficient sa ne gasim tot timpul activitati care sa ne puna in miscare si sa ne ridice de pe scaun. De asemeni, marirea vitezei cu care obisnuim sa facem anumite activitati ne poate ajuta foarte mult.

Interactiunea sociala si emotionala
Copiii se pricep de minune sa isi arate emotiile si sunt foarte bine conectati cu sentimentele lor, fapt pe care noi, adultii, obisnuim sa il uitam paana la maturizare. Mai mult, viata ne invata sa ne inabusim emotiile si sa le ascundem, ceea ce conduce la un nivel ridicat de stress. Unii copii au nevoie sa invete sa isi exprime emotiile intr-un mod responsabil, insa putem invata de la ei modul plin de viata in care sentimentele lor se coloreaza si capata expresie.

Copiii nu tin suparari. Daca sunt raniti sau suparati, acestia plang. Daca sunt bucurosi, acestia zambesc sau rad in hohote. De asemeni, acestia stapanesc foarte bine interactiunile sociale, pana cand ii invatam sa nu vorbeasca cu strainii. Bebelusii sunt, in mod special, foarte buni la crearea relatiilor cu ceilalti si comunicaarea non-verbala. Acestia ii asculta pe altii cand vorbesc. Ii privesc atunci cand se misca. Raspund cu un zambet atunci cand le zambim. Simt supararea atunci cand suntem suparati.

Chiar si atunci cand plang frustrati, tot avem ce invata de la ei. Copiii au un episod scurt si foarte intens de furie, apoi, dupa ce s-au descarcat, merg mai departe ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Adultii, in schimb, obisnuiesc sa tina supararea mult timp in sufletul lor, fapt care poate conduce chiar si la boli, precum cele de ficat.