Părinți de nota 10

8 obiceiuri financiare recomandate pentru proaspetele mamici

Pregatirea financiara pentru a deveni parinte nu inseamna doar sa cumperi hainute. Rolul de mamica implica, de asemeni, o multitudine de alte cheltuieli, inca din perioada sarcinii si pana ce bebelusul va implini minim un an. Aceste costuri includ:

vizitele la medic
intrarea in concediu
calcularea unei sume aparte pentru cheltuielile celui mic
Cele mai multe „tips & tricks”-uri sunt invatate pe parcurs de catre tinerii parinti, insa, o lista cu actiunile financiare pe care ar fi bine sa le faci inainte sa ajunga cel mic pe lume te-ar putea scapa de multe batai de cap. De aceea, ti-am pregatit o lista cu cele mai uzuale obiceiuri financiare adoptate de catre cei care doresc sa aduca pe lume un copil, care, speram, iti va fi de un real ajutor.

Anticiparea costurilor medicale: sa ai un copil, in ziua de astazi, reprezinta un cost mare, in special din punct de vedere medical. Ecografiile, nasterea, consultatiile de dupa – toate acestea vor lasa buzunarele parintilor destul de goale, in timp foarte scurt de la aflarea vestii. Chiar daca asigurarea ta medicala ar trebui sa acopere o mare parte dintre aceste costuri, adevarul este ca nu vei dori sa apelezi la serviciile de stat pentru a economisi bani, ci iti vei dori siguranta sanatatii tale si a micutului, asa ca, cel mai probabil, vei apela la ajutorul unui medic din sistemul privat de sanatate. De aceea, ar trebui sa te interesezi din timp asupra costurilor nasterii si sa te pregatesti din acest punct de vedere, deoarece nu vor fi tocmai mici.
Concediul de maternitate/ paternitate: va trebui sa cadeti de comun acord cine isi va lua concediul pentru a sta cu cel mic si ce costuri financiare implica asta. Desi indemnizatia de crestere a copilului se da oricarui parinte, in tara noastra, adevarul este ca nu acopera decat foarte putine cheltuieli ale bebelusului si, in nici un caz, nu poate fi comparata cu un salariu intreg. De aceea este important sa economisesti cat mai mult cu putinta, inca dinainte ca bebelusul sa ajunga pe lume.
Creeaza-ti un plan de economie: in momentul in care stii care vor fi costurile nasterii si cam ce finante vor exista, iti poti crea un plan de economie, astfel incat sa nu fii luata prin surprindere de diferite cheltuieli – iar cand vine vorba de copii mici, cheltuielile neplanificate sunt la ordinea zilei. Este foarte important sa ai niste bani pusi deoparte, astfel incat sa nu fii niciodata prinsa pe picior gresit.
Alege un pediatru in functie de bugetul pe care il ai: deoarece e bine sa fii consecventa si sa pastrezi acelasi pediatru pentru toata perioada copilariei celui mic, alege unul inca dinainte ca el sa se nasca, astfel incat sa il poti gasi pe cel care se potriveste bugetului tau. Daca vei lasa aceasta grija pe mai tarziu, cand cel mic va avea nevoie de consultatii medicale, risti sa gasesti unul scump si nu atat de bun pe cat ti-ai dori.
Ia in considerare o asigurare de viata pentru copii: nimeni nu se asteapta sa traiasca o tragedie in ceea ce priveste propriul copil, insa, adevarul este ca rata mortalitatii infantile este destul de ridicata in tara noastra. In cel mai bun caz, asigurarea va fi prelungita si pe perioada maturitatii acestuia, astfel incat, daca i se va intampla ceva, va exista o solutie.
Cauta din timp o bona: sa gasesti o bona buna poate dura luni sau chiar ani. De aceea, este bine sa incepi sa o cauti inca din perioada graviditatii, astfel incat sa poti apela la ea ori de cate ori e nevoie. Viziteaza cresele si gradinitele din timp, astfel incat sa iti faci o idee despre ceea ce iti doresti si i se potriveste copilului tau.
Nu uita de telurile tale personale: este usor sa uitam de propria persoana, atunci cand vine un copil pe lume. Totusi, daca vei face acest lucru, poate nu ii vei reprosa mai tarziu, insa, cu siguranta, tie iti va parea rau ca ai uitat de propriile scopuri. Planifica-ti un buget si pentru telurile personale – ale tale si ale partenerului, astfel incat sa fiti, cu adevarat, o familie fericita.
Pune bani deoparte pentru educatia copilului: poate pare devreme sa te gandesti la educatia celui mic, insa niciodata nu e prea devreme, atunci cand vorbim de pregatirile necesare pentru a urma o facultate sau un liceu intr-un alt oras sau chiar in alta tara. Astfel de studii cer si foarte multi bani pe care, probabil, nu vei avea cum sa ii economisesti atunci. Daca vei economisi o suma modica pe luna, din timp, vei putea sa ii implinesti visele copilului, indiferent cat de mult ar costa.