Părinți de nota 10

Principalele metode de calire a copilului

Calirea bebelusului este un alt subiect controversat in randul mamicilor. De multe ori ni se intampla sa vedem pe strada sau intr-un parc copii imbracati total dierit. Unul aproape dezbracat, iar altul cu pantalonasi grosuti, bluza si caciulita atunci cand vremea este destul de calduta.

Am deschis acest subiect pentru viitoarele mamici, dar si pentru cele care au bebelusi foarte mici. Acestea trebuie sa stie ca pentru a avea un copil sanatos trebuie sa-si “caleasca”copilul de la o varsta frageda. Orice copil trebuie crescut in asa fel, incat el sa fie rezistent la eventualele imbolnaviri.

Cu siguranta ati observat ca la cele mai mici schimbari de temperatura, la cea mai mica adiere de vant cei care se imbolnavesc cel mai repede sunt exact copiii mai infofoliti. Pentru a le mari rezistenta si pentru a le asigura o mai buna stare de sanatate, ei trebuie caliti.

Am tot pomenit termenul de “calit”, dar ce inseamna el mai exact? Prin calire se inteleg toate masurile luate pentru a mari rezistenta organismului si puterea acestuia de a se impotrivi influentelor daunatoare ale mediului inconjurator. In concluzie, copilul dobandeste putinta de a se obisnui repede la frig, la caldura, la umezeala, fara ca sanatatea lui sa fie pusa in pericol.

Trebuie stiut ca principalele metode de calire ale copilului sunt aerul curat, soarele si apa.
Metode de calire a copilului prin aer
Oricine trebuie sa inteleaga ca aerul constituie cel mai important factor intaritor al intregului organism si al sistemului nervos.
Sunt multi parinti sau de ce nu bunici, care cred ca daca isi tin copiii/nepotii in casa si ii scot afara foarte rar ii pot feri de raceala, dar s-a dovedit ca tocmai acestia sunt cei mai firavi, mai bolnaviciosi si nu se pot dezvolta normal.

Aerul incepe sa actioneze asupra corpului copilului chiar din clipa nasterii sale. Primul element cu care se intalneste bebelusul imediat ce s-a nascut este aerul.
Dintre proprietatile aerului, cele care ne intereseaza cel mai mult pentru calirea copilului sunt: temperatura, umiditatea si miscarea aerului.

Calirea prin aer trebuie inceputa din primele saptamani de viata ale copilului, indiferent de anotimp. In primele zile dupa nastere, copilul trebuie obisnuit sa stea in casa imbracat subtire si cu fereastra deschisa indiferent de anotimp, cu o expunere de 10 minute, iar in fiecare zi se creste durata expunerii cu inca 10 min. Dupa cateva zile de sedere in casa cu fereastra deschisa, copilul poate fi scos afara. Pe timp de iarna trebuie sa se aleaga pentru prima iesire a copilului la aer, o zi cu vreme buna, fara vant, ceata sau ninsoare, iar temperatura sa nu fie mai mica de 5 grade. Durata primei plimbari nu trebuie sa depaseasca vara o jumatate de ora, iar iarna 15-20 minute. Pentru scoaterea copilului la aer sunt de preferat, vara, orele 9-11, si iarna 11-14. Timpul de plimbare trebuie sa creasca in fiecare zi cu cateva minute in asa fel ca la 4-6 luni copilul sa fie plimbat zilnic aproximativ 3-4 ore.

Somnul in aer liber– constituie o forma deosebit de activa a calirii prin aer. Acesta se practica dupa ce copilul a fost obisnuit cu plimbarile in aer liber. Acest demers trebuie sa se desfasoare zilnic la aceleasi ore, in toate anotimpurile. O atentie deosebita trebuie sa dam si imbracamintii. Vara copilul trebuie sa doarma in aer liber imbracat foarte subtire; primavara si toamna, el trebuie imbracat in pijama si ciorapei si invelit cu o paturica, iar iarna incaltat cu ciorapi grosi, pijama si introdus intr-un sac de dormit sau o salopeta imblanita.

Atunci cand este cald afara, copiii de orice varsta isi pot desfasura intreg somnul de zi in aer liber.

Baile de aer– constituie si ele un foarte bun mijloc de calire pentru copii. Acestea trebuie practicate numai in zilele calduroase si pot fi aplicate oriunde: in curte, pe balcon, in camera cu fereastra deschisa. Incepand cu varsta de 2-3 luni, copiii pot fi supusi acestei metode de calire, dar pentru o perioada scurta de timp (maxim 10 minute).

In cursul baii de aer trebuie sa urmarim cu atentie reactiile bebelusului. Daca acesta este bine dispus si miscarile lui sunt vii inseamna ca el se simte bine, dar daca este morocanos, indispus, plangaret, durata baii trebuie scurtata si uneori chiar intrerupta.

Metode de calire a copilului prin soare
Se stie faptul ca soarele, in afara de lumina si caldura pe care ne-o da mai imprastie si raze ultraviolete. Acestea influenteaza in bine functionare organismului si ajuta la cresterea si prevenirea rahitismului. Majoritatea copiilor au voie sa faca baie de soare, dar exista si copii care nu au voie , iar in aceasta categorie intra bebelusii sub 3-6 luni, copiii foarte nervosi si cei cu tuberculoza pulmonara.

Baile de soare. Ca forma principala de aplicare a calirii prin soare se folosesc baile generale de soare. Aceasta trebuie sa se faca in pozitia culcat. Cele mai potrivite ore pentru expunerea bebelusului la soare este intre orele 8-9 pana la 11-12. Pentru bebelusi se va incepe cu o expunere de 1 minut pe spate si 1 minut pe fata, se va creste apoi zilnic sau la 2 zile timpul de expunere cu cate 1 minut pana se ajunge la o expunere de 10 minute pe spate si 10 minute pe fata.

Se va avea grija ca razele solare sa atinga corpul in mod uniform si mai ales sa nu se neglijeze subsuorile si stinghiile, bogate in ganglioni limfatici. Copiii trebuie sa aiba capul acoperit cu o palariuta in permanenta. In cursul baii de soare, copiii pierd multa apa prin transpiratie si de aceea este bine sa le dati apa sau ceai putin indulcit.
La sfarsitul baii de soare, sugarii trebuie sa faca o pauza de 10-15 minute, iar apoi stersi cu un prosop inmuiat in apa de 18-20 grade sau se stropesc cu apa a carei temperatura se coboara treptat de la 30 la 25 de grade.

Atunci cand mai cresc, durata de stat afara in soare poate creste, dar trebuie avut grija cu insolatia si dat cu crema de protectie solara spf 50.

Metode de calire a copilului prin apa
Ca factor de calire si apa are o influenta foarte puternica asupra organismului omenesc. Actiunea apei asupra organismului este foarte benefica organismului, in mod special asupra pielii, a inimii, a sistemului nervos si a respiratiei.
Calirea prin apa are avantajul ca se poate obtine foarte usor trecerea de la un efect mai slab la unul mai puternic, prin scaderea treptata a temperaturii apei sau prin cresterea duratei de sedere a copilului in apa.
Baia se foloseste ca mijloc de calire, in primele 6 saptamani de viata, sub forma bailor zilnice de curatenie, care se executa la o temperatura a apei de 37 grade urmand ca o data cu cresterea bebelusului aceasta sa ajunga la o temperatura de 33 grade cand e cald afara.

Apa se foloseste nu numai pentru calire, dar si pentru tratamentul unor boli dupa cum urmeaza:

Baia calda– (36-37 grade) cu adaos de esenta de brad sau sare marina, in rahitism, distrofie si anemie sub forma seriilor de 15-20 de bai a cate 10-15 minute.
Baia fierbinte– (38-40 grade), cu sau fara adaos de faina de mustar se utilizeaza in afectiuni ale aparatului respirator (bronsite, astm bronsic). Se fac 1-5 bai la interval de cate o zi sau 2-3 zile. Baile au o durata de 2-7 minute si sunt urmate de stropiri cu apa de 37-38 grade.
Baia cu amidon– se practica in diferite boli piele infectioase ale pielii (piodermite).
Compresele calde– se utilizeaza deseori ca mijloc de calmare a durerilor abdominale.
Compresele calde cu mustar– se folosesc in tratamentul bolilor acute respiratorii ale sugarului.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.