Părinți de nota 10

Sfaturi pentru a mentine echilibrul intre cariera si familie

Să fii mamă este unul dintre cele mai dificile lucruri din lume. Să fii mamă care lucrează și să menții echilibrul între familie și carieră, lucrurile se complică considerabil. Iar să fii mama care lucrează în România, pare, de multe ori, misiune imposibilă. La noi, odată ce ai primul copil, ești pe cont propriu. Măsurile de ajutor pentru mamele care se întorc în câmpul muncii sunt inexistente, infrastructura lipsește și ea, școlile și spitalele sunt așa cum le știm cu toții.

Și atunci, cum reușesc mamele care lucrează să mențină echilibrul dintre viața profesională și cea de familie? Cum reușesc să învingă sentimentele de vină și teamă care se strecoară în sufletele lor, ori de câte ori se gândesc la copil? Ce faci atunci când simți că nu mai poți și că lucrurile sunt mai dezechilibrate ca niciodată?

Amintește-ți că în fiecare dezechilibru este o urmă de echilibru. Și caută ajutor. De la familie, partener de viață, prietene sau alte mame cu carieră. Vei vedea că nu ești singura măcinată de astfel de întrebări și trăiri. Și poate vei surprinsă să afli că dezechilibrul tău este mai “echilibrat” decât crezi.
Cred sincer că găsirea armoniei între familie și carieră este o luptă pe care o duc mamele din toată lumea, indiferent dacă sunt celebre sau nu. Fie că trăiești în Statele Unite, Franța sau România, doar tu poți găsi și defini punctul optim dintre muncă și timpul alocat copiilor. Nu poți decât să cauți până găsești varianta care funcționează pentru familia ta. Și să o reinventezi constant, în funcție de prioritățile momentului.

Iată câteva sfaturi de la mame celebre, cu cariere remarcabile în diverse domenii de activitate.

Michelle Obama, fosta Prima Doamnă a Americii
“Indferent că eu sunt Prima Doamnă, iar el este Președintele, meseria noastră primordială este să ne asigurăm că fetele noastre sunt bine. Aceasta este cea mai importantă moștenire pe care o putem lăsa în urma noastră.”

Victoria Beckham, creatoare de modă
“La fel ca multe mame cu carieră din toată lumea, resimt constant lupta dintre a fi cea mai bună mama pentru copiii mei și de a le oferi un exemplu pozitiv, muncind din greu. Călătoresc pentru muncă ori de câte ori este necesar, dar îmi este extrem de dor de ei, tot timpul cât sunt departe de casă.”

Victoria și David Beckham, alături de cei patru copii ai lor (Instagram/ Victoria Beckham)

Tina Fey, actriță, scenaristă și producătoare la Hollywood
“Cred că fiecare mamă care lucrează simte la fel. Ai perioade mari de timp în care tot ce-ți vine în minte este ‘Asta e imposibil. Of, imposibil’. Dar mergi mai departe și mai departe și imposibilul devine posibil.”

Serena Williams, jucătoare de tenis (nr. 19 mondial, la data articolului)
“Gândul că am un bebeluș superb care mă așteaptă acasă, mă face să simt că nu mai trebuie să joc un alt meci. Nu am nevoie de bani, de titluri sau de prestigiu. Mi le doresc, dar nu mai am nevoie de ele. Este un sentiment nou pentru mine.”

Îmbrățișare înainte de meci – sursă foto: Instagram/ Serena Williams

Pe 7 iulie 2018, Serena a postat pe Twitter despre fiica sa, Alexis Olympia: “Azi a făcut primii pași. Eu eram la antrenamente și am ratat momentul. Am plâns.”

Loading...