Părinți de nota 10

La ce vârstă e bine să faci copii? Specialiştii îţi răspund

Dacă în urmă cu 50-100 de ani, femeile făceau copii de tinere, în ziua de azi toată lumea aşteaptă cât mai mult. Şi azi vom afla răspunsul la întrebarea ”La ce vârstă e bine să faci copii?”, din partea specialiştilor.

”Dacă o femeie, acum 20 de ani, nu făcea un copil la 24 de ani, o arătau cu degetul că are o problemă. Acum, dacă face la 24 de ani o arată cu degetul ”ce, a înnebunit?” E o chestie de mentalitate. Nu, natura nu are o problemă cu noi, noi avem o problemă cu natura”, a mărturisit Doctor Andreas Vythoulkas, specialist infertilitate.

La ce vârstă e bine să faci copii?

Specialiştii susţin că organismul femeilor îmbătrâneşte mai repede decât al bărbatului. Aceştia pot concepe copii şi la vârsta a doua, dacă au grijă de sănătatea lor. Dar multe femei nu mai pot rămâne gravide după vârsta de 40 de ani.

Sunt specialişti care afirmă că femeile care rămân gravide la 50 de ani sunt părinţi la fel de buni ca cele de 30 sau 40 de ani. Dar amânarea maternităţii reduce posibilitatea de a rămâne însărcinată, la femei, şi pot avea urmări negative asupra fertilităţii copilului.

De asemenea, calitatea ovulelor este superioara intre 20 si 30 de ani. „Cum se traduce acest lucru? Intr-un risc mult mai scazut de a naste copii cu probleme. Astfel, la 25 de ani, nesansa de a procrea un copil cu sindromul Down este de 1 la 1.250 de cazuri, fata de 1 la 400 dupa 40 de ani. Pe de alta parte, rata avorturilor spontane este multa mai scazuta in randul tinerelor”, sustine Jennifer R. Niebyl, specialist in obstretica-ginecologie la Spitalul Clinic al Universitatii din Iowa, Statele Unite.

Femeile trebuie să conceapă devreme

Vârsta fizică ideală pentru a concepe un copil este sub 30 de ani. Vârful fertilităţii este între 20 şi 25 de ani. Pe măsură ce te apropi de 30 de ani, fertilitatea scade alarmant. Specialiştii susţin că femeile trebuie să fie pregătite emoţional pentru un copil, apoi fizic.

În ultimii 15 ani s-a dublat numărul femeilor care au devenit mame la 30-39 de ani. Procentul femeilor care au născut după 40 de ani a crescut la 50%. Jumatate din proaspetele mamici au peste 30 de ani, comparativ cu mai putin de un sfert (27%) cu varsta de aproximativ 20 de ani.

Dr. John Mirowsky, sociolog la Universitatea din Texas, a scos la iveală faptul că vârsata perfectă pentru a da naştere primului copil este de 34 de ani. E vârsta ideală deoarece după 35 de ani pot apărea probleme de sănătate. Corpul poate da naştere unui copil sănătos.

„Ţinând seama de maturitatea biologică socială şi profesională a bărbatului, vârsta ideală pentru a deveni tată este de 25-35 de ani. La femeie, ţinând seama de maturizarea şi rezistenţa biologică a sa, perioada optimă pentru procreere este între 22-32 de ani. Evident, limitele pot varia, dar ştiinţa a dovedit că funcţia de procreere la femeie este mai precis reglată între 22 şi 32 de ani.

Căsătoria şi procreerea la 10-14 ani existentă şi astăzi la unele popoare sai etnii este anormală, sfidând rigorile ştiinţei. Sunt legate de un comportament patologic aberant sau intră în ritualul etniei”, a declarat conferenţiar doctor Vasile Niţescu.

Cum scade fertilitatea la oameni

Cum am spus mai devreme, un bărbat poate concepe şi la 60 de ani. O dată la 70 de zile, bărbaţii produc spermatozoizi noi. Aceştia pot fecunda, în ciuda vârstei bărbatului. “Bărbaţii au capacitatea de a produce material genetic. Fabrică, dacă se poate spune, se produc spermatozoizi. Pot să funcţioneze până la 60 de ani”, susţine doctor Andreas Vythoulkas, specialist infertilitate.

Dar la femei nu este la fel. Materialul genetic din ovare se pierde la fiecare menstruaţie. La 30 de ani, calitatea lui scade. Chiar dacă există celule pentru o sarcină, calitatea lor împierică formarea unei sarcini. În cazul femeilor, rezerva genetică poate fi apreciată printr-un test de sânge şi printr-o ecografie. Rezerva ovariană nu se consumă în sarcină şi dacă luaţi anticoncepţionale.

„Cu cat femeia este mai in varsta cu atat ea isi revine mai greu. Actul in sine este puternic influentat de vigoarea organismului mamei, de musculatura acesteia si de tonusul uterului. O mama tanara va putea expulza fatul mult mai rapid, evitandu-se astfel multe neplaceri care pot aparea in timpul nasterii”, spune doctorul Steven Goldstein, profesor de obstretica si ginecologie la Centrul Medical al Universitatii din New York.