Părinți de nota 10

Ce le spunem copiilor despre Dumnezeu?

Eu o să îi spune fiicei mele adevărul, cum că există oameni care cred că am fost creați de un fel de persoană numită Dumnezeu (monotheism), la fel cum există oameni care cred că noi și lumea am fost creați de mai multe astfel de personae (politesism), dar că există alți oameni care nu cred că am fost creați de cineva anume ci că suntem rezultatul a mii de ani de evoluție sau cei care cred că nu putem ști cu exactitate dacă am fost creați de cineva sau nu.

Poate pare o explicație greoaie, dar cred totuși că și un copil de 3-4 ani poate înțelege câte ceva din ea, mai ales dacă a fost familiarizat cu alegerile și cu faptul că lumea nu e zugrăvită în alb și negru.

De ce nu ar fi mult mai greu să ne facem că nu am auzit ce ne întreabă, să ne eschivăm, să îi ignorăm? Și acesta este adevărul pe care copil are dreptul să îl cunoască, la fel cum are dreptul de a nu fi îndoctrinat religios indiferent de religia de care vorbim și oricare ar fi credința părinților lui.

Poate veți spune că îmi vine ușor să spun asta pentru că sunt atee și poate într-un fel e adevărat. Dar personal respect cu sfințenie libertatea de gândire, conștiință și religie a celor din jurul meu, relgioși sau atei, desigur atâta timp cât ea nu ia formele fanatismului.

Merg la cununii religioase ale prietenilor, parastase și botezuri, sunt practici a căror funcție socială pot să o înțeleg și nu le duc în derizoriu, dimpotrivă.

Într-un fel îmi pare rău să spun, dar acest respect nu l-am învățat în familie, și cu atât mai puțin în biserica ortodoxă în care am fost botezată, ci l-am învățat la masteratul de Politici, Gen și Minorități de la care mi se trage și feminismul.

În final, atât eu cât și partenerul meu vom face tot posibilul să ne protejăm copilul de orice formă de prozelitism. Asta nu înseamnă că nu îi vom vorbi despre Dumenzeu, Buddha, Allah sau alți zei, despre diverse practici religioase și despre oamenii care aleg să creadă în ele. Asta nu înseamnă că îi vom pune bariere în calea asumării și practicii unei religii, dacă ea va dori să facă asta. Vom face însă tot posibilul ca ea să știe adevărul și să facă o alegere reflexivă.