Părinți de nota 10

Te-ai îngrăşat prea mult în timpul sarcinii? Vezi cât de mult suferă fătul

Obezitatea afectează fertilitatea

Exista numeroase mecanisme prin care obezitatea afectează reproducerea. Deşi majoritatea femeilor obeze au un prognostic obstetrical favorabil, totuşi există o incidenţă crescută a mortalităţii şi morbidităţii perinatale. Implicaţiile obezităţii asupra fertilităţii sunt bine cunoscute: incidenţa crescută a tulburărilor sistemului de reproducere, tulburări endocrinologice şi infertilitate. Un număr mare de femei supraponderale suferă de infertilitate, asociind sindromul ovarelor polichistice – o tulburare asociată frecvent cu obezitatea, anovulaţie cronică şi menstruaţii neregulate la care se adaugă (sau nu) hiperandroginism şi hiperinsulinemie. Mai mult decât atât, pacientele care totuşi reuşesc să obţină o sarcină spontan sunt la risc crescut de a pierde sarcina înaintea viabilităţii fetale, risc care se menţine crescut şi la sarcinile obţinute prin FIV.

Malformaţii congenitale în cadrul sarcinilor la femeile obeze

De asemenea, s-a observat o incidenţă crescută a malformaţiilor congenitale apărute în cadrul sarcinilor obţinute la femeile obeze.

Cele mai frecvente malformaţii congenitale înregistrate la copiii mamelor obeze în timpul sarcinii sunt: spina bifida; malformaţii cardiace; atrezie anorectală; hipospadias; defecte structurale: absenţa sau neregularităţi ale degetelor, braţelor, picioarelor; hernie diafragmatică, omfalocel. Totodată, pot apărea feţi cu macrosomie (Gfetala > 4000g) sau defecte de placentaţie şi greutate foarte mică la naştere.

5main_15
Aceşti copii sunt la risc crescut de a dezvolta complicaţii perinatale sau tulburări de dezvoltare ulterioară, confruntându-se cu un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat juvenil, boli cardiovasculare, afectări neurologice sau deficienţe cognitive.

Evaluarea ecografică a embrionului este cu atât mai dificilă cu cât stratul adipos este mai bine reprezentat, făcând astfel dificilă identificarea unor eventuale malformaţii. Pacienta obeză este predispusă în timpul sarcinii la apariţia diabetului zaharat gestaţional şi tulburări hipertensive cu incidenţă crescută a hipertensiunii cronice şi a preeclampsiei.

Probleme pot apărea frecvent şi la momentul naşterii: travaliu prelungit – obezitatea este asociată unui travaliu prelungit la nulipare la termen în condiţiile unei contractilităţi uterine deficitare sau cezariană de necesitate cu complicaţii anestezice şi chirurgicale asociate.

Loading...