Părinți de nota 10

Cât de important este felul în care vorbim cu bebelușul

Există persoane care sunt de părere că pentru cei mici nu este util să li se vorbească pe un ton mai alintat și diferit, întrucât sunt de părere că o astfel de abordare i-ar putea împiedica să se dezvolte. Acest lucru se datorează în special faptului că noi, adulții, nu ne mulăm întotdeauna bine pe condiția actuală a copilului cu care vorbim. Acest mod particular de a vorbi trebuie să se schimbe odată cu creșterea în vârstă, însă uneori observăm că o mătușă vorbește cu nepoțelul în vârsta de 11 ani, ca și cum ar vorbi cu un sugar. Astfel de episoade nu-i pică bine nici copilului, dar nici celor care observă.

În termeni generali, se presupune că maniera alintată de a vorbi cu copilul, reducând complexitatea limbajului și articulând mai clar cuvintele, îl ajută pe micuț să înțeleagă mai ușor lucrurile și să învețe mai rapid. De fapt, acest lucru se dovedește a fi cel mai eficient atunci când persoanele își modifică vocea și felul de a vorbi datorită subconștientului.

Ce este “baby talk”?

Baby talk presupune folosirea unor cuvinte și expresii simple și repetiție, însă și a unei expresivități crescute. Practic, nu cuvintele propriu-zise sunt ceea ce contează, ci mai ales emoția transmisă, care poate fi accentuată prin intermediul structurii, al ritmului și al tonalității folosite.

În general, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților, baby talk-ul are la bază și o muzicalitate destul de dinamică, cu suișuri și coborâșuri, lucru care îi captează atenția copilului și îl ajută să rămână concentrat. De asemenea, cuvintele sunt articulate mai clar și asta îi ajută pe copii să facă diferența între sunete. Aceste exagerări pot fi benefice, însă numai câtă vreme acestea rămân sincronizate cu condiția prezentă a copilului.

Atunci când folosesc baby talk, persoanele tind să accentueze vocalele, acesta fiind principalul mod de a-l diferenția de felul în care vorbesc cu animalele. Acest lucru se datorează faptului că noi suntem conștienți că animalele (cu excepția papagalilor) nu pot învăța limba noastră.

Trucuri pentru a ajuta copilul să vorbească

Capacitatea de comunicare a unei persoane este esențială în viața de zi cu zi. O persoană care poate comunica eficient, are lumea la picioare, însă persoanele care nu sunt capabile să-și exprime dorințele va fi întotdeauna limitată. Ajută-ți copilul să vorbească respectând aceste sfaturi:

Evită jucăriile, gadget-urile și video-urile în care cuvintele nu sunt rostite clar. Copiii sunt ca un burete, în sensul că aceștia absorb lucrurile cu care se înconjoară și își încetățenesc rapid diverse obiceiuri. De aceea, tu și membrii familiei trebuie să faceți un efort pentru a comunica întotdeauna clar și corect. Evită televiziunea, Youtube-ul și jucăriile vorbitoare care dispun claritate maximă în exprimare.

Oferă-i ocazii de a urmări conversații reale între persoane adulte. Atunci când ai lucruri de rezolvat și situația îți permite, ia copilul cu tine, pentru că acesta te va observa și analiza cu atenție în timp ce porți un dialog cu o altă persoană, cu condiția ca el să nu fie foarte obosit. Chiar dacă participi la o discuție de afaceri, nu trebuie să ai pretenția ca dintr-un astfel de episod micuțul să înțeleagă importanța money managementului într-un business, însă acest schimb de experiență, va fi extrem de util pentru el. Diversificarea naturală și nu cea de pe ecrane, este mult mai utilă pentru cei mici.

Vorbește cu el, arată-i lucruri și încurajează dialogul. Vorbește cu copilul de foarte devreme, pentru ca acesta să se familiarizeze cu tine și cu ideea de a vorbi. Arată-i diverse lucruri și numește-le, iar atunci când vorbește greșit corectează-l, însă fără să-l cerți. Observațiile sunt bine-venite, însă acestea trebuie făcute cu drag, pentru a nu-l descuraja.

Citește-i în momente în care este odihnit. Nu este o idee rea să-i citești o poveste seara la culcare, însă mai bine este să faci asta și ziua, atunci când copilul este odihnit și poate fi atent. În felul acesta, îi poți trezi interesul pentru citit. Nu uita însă că și puterea exemplului este foarte importantă atunci când vine vorba de a-i influența pe copii.

Oferă-i atenție, copilul este mai inteligent decât pare. Chiar dacă gângurește și abia stâlcește câteva cuvinte, asta nu înseamnă că nu înțelege mai mult decât pare. Copiii sunt inteligenți, fapt pentru care nu trebuie să-i subapreciem. Nu de puține ori aceștia plâng pentru a cerși atenție, fără să aibă nici o altă problemă. Nu este suficient să urmărești ceva la televizor și să ai copilul în preajmă: trebuie să-i acorzi zilnic timp pentru dialog.

Uneori, nici noi, adulții, nu comunicăm eficient. De multe ori ne scapă acest lucru. Din când în când, nu ar strica să mai răsfoim câteva materiale sau să vizualizăm anumite clipuri în care ne sunt furnizate diverse sfaturi și idei interesante despre comunicarea eficientă.