Părinți de nota 10

Nașterea naturală durează în prezent mai mult decât acum 50 de ani

Un studiu recent arată faptul că acum mai bine de 50 de ani femeile aveau un travaliu mai scurt cu până la două-trei ore, comparativ cu femeile din zilele noastre, al căror travaliu este epuizant și destul de lung. Studiul a fost publicat în revista American Journal of Obstetrics & Gynecology și are la bază mai multe teorii.

Pe de o parte cercetătorii americani sunt de părere că nașterea naturală durează mai mult în prezent decât în urmă cu cincizeci de ani, întrucât femeile de astăzi rămân însărcinate mai târziu, la vârste trecute de 30 de ani și cântăresc ceva mai multe kilograme decât în trecut.

De asemenea, unul dintre cercetătorii studiului consideră că nașterea naturală de astăzi este supusă unor schimbări destul de mari, comparativ cu trecutul. Dacă în trecut nu se utilizau calmante în timpul nașterii, astăzi aceasta este una dintre tehnicile uzuale cele mai răspândite. Ba mai mult anesteziile efectuate în timpul nașterii naturale, determină încetinirea travaliului cu o durată cuprinsă între 40 și 90 de minute. Așadar, fără administrarea calmantelor durata acestuia ar putea fi mult mai scurtă, însă un astfel de lucru ar putea avea și un mare dezavantaj pentru mămicile temătoare în fața acestui fenomen – durerea ar putea fi resimțită mai intens.

Chiar și așa, încă nu se cunosc cu exactitate care anume sunt cauzele exacte pentru care travaliul ar putea fi întârziat și tocmai de aceea, se dorește aprofundarea acestui fenomen.