Părinți de nota 10

Care sunt avantajele nașterii naturale. Trebuie să le știe orice graviduță!

Nașterea naturală este mai puțin agresivă, corpul se va reface mult mai repede decât după operația cezariană.

Nașterea naturală este normală și benefică atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Iată câteva avantaje ale nașterii naturale:
Nașterea naturală este un proces fiziologic

În timpul nașterii, corpul eliberează o serie de hormoni care declanșează travaliul și apoi nașterea; în plus, se produc și endorfine, care combat durerea. Este foarte important să-ți asculți corpul, care transmite mesajele necesare pentru ca nașterea pe cale vaginală să se desfășoare normal.

Naști în ritmul tău

Nașterea naturală permite să-ți impui propriul ritm de a aduce bebelușul pe lume. Femeia trebuie lăsată să expulzeze când corpul ei este pregătit și nu atunci când personalul medical impune. Femeia nu trebuie grăbită, chiar dacă travaliul durează mai mult.

Copilul se adaptează mai bine la mediul exterior

Copiii care se nasc pe cale naturală traversând canalul nașterii sunt pregătiți pentru viața extrauterină. Dacă un copil este scos brusc din mediul în care a fost obișnuit, fără să se acomodeze parcurgând toate etapele, va fi traumatizat. În practica zilnică sunt exemple de copii cu temeri, fobii sau cu traume aparent nejustificate, dar care au trecut printr-o naștere traumatizantă, iar încrederea lor în propriile forțe și în lumea înconjurătoare a fost zdruncinată înainte să se formeze. Copiii care se nasc pe cale naturală sunt mult mai activi și receptivi, au sistemul imunitar mai fortificat și prezintă un risc scăzut de îmbolnăvire.

Contactul imediat cu copilul

Pe toată perioada sarcinii s-a creat o legătură afectivă foarte strânsă între mamă și copil. Pentru nou-născuți este foarte important ca după naștere să i se asigure contactul imediat cu mama, ceea ce oferă siguranță afectivă și îi ajută să se adapteze mai rapid la noile condiții de viață. Deoarece sistemele de termoreglare ale bebelușilor sunt încă deficitare, corpul mamei le oferă căldura necesară pentru termoreglare.

Risc mai mic pentru mamă

Este știut faptul că orice intervenție chirurgicală are riscurile ei; așa este și în caz de cezariană. Când nașterea se desfășoară pe cale naturală, în propriul ritm, iar femeia reacționează în mod natural la durere, nașterea recurge lin, fără alte intervenții precum perfuzia cu oxitocină, ruperea artificială a membranelor, anestezia epidurală și, în final, cezariana. Când femeia naște natural, are o mai mare libertate de mișcare, poate să aleagă poziția cea mai comodă, să schimbe poziția, astfel ca să fie mai ușor pentru bebeluș să coboare și să se nască. Nașterea naturală îți permite să controlezi fiecare contracție și să naști în ritmul tău, ai posibilitatea să deții controlul și, astfel, nașterea decurge mai rapid.

Recuperare mai rapidă

După nașterea naturală, recuperarea este mult mai rapidă decât după o cezariană unde intervin și efectele secundare ale anesteziei epidurale, hemoragii, infecții postpartum, vindecarea plăgii și alte complicații. Recuperarea este de circa trei-patru zile față de cezariană, unde este în jur de două săptămâni sau chiar mai mult. Datorită recuperării mai rapide a organismului, mamele care vor să aibă și alți copii pot rămâne însărcinate mult mai repede decât în cazul cezarienei.

Alăptarea la sân este mai ușoară

Bebelușii care nu au fost expuși la medicamente administrate mamei pentru durere sunt mai alerți, se adaptează mai bine și inițiază mai ușor primul supt.

Scade riscul incidenței depresiei postpartum

Cercetările în domeniu au demonstrat faptul că nașterea naturală previne apariția depresiei postpartum datorită faptului că permite mamei și copilului să interacționeze spontan, generând sentimente pozitive. Bucuria de a da naștere unui copil este un eveniment deosebit în viața unei femei și poate fi una dintre cele mai mari realizări.

Reduce riscul apariției cancerului de sân

Modificările hormonale intense care apar după nașterea vaginală și pe perioada alăptării reduc riscul apariției acestui tip de cancer.

Viața sexuală nu este afectată de nașterea naturală

Chiar dacă femeia a născut fără epiziotomie și fără traume majore ale perineului, s-ar putea ca primele contacte sexuale să fie puțin dureroase. Musculatura vaginală se repliază în câteva săptămâni după naștere. Activitatea sexuală este indicat să se reia abia după terminarea lohiilor și închiderea cervixului.

Relația cu partenerul

În timpul sarcinii, femeile formează o conexiune puternică cu partenerul, care va deveni un adevărat sprijin în timpul travaliului și nașterii. Protecția și siguranța oferită de un bărbat care participă activ la nașterea copilului lui joacă un rol crucial în relația de cuplu și apoi în construirea relației dintre tată și copil.

Respect de sine

Femeile care au născut pe cale naturală sunt mai mulțumite și mai fericite, pentru că se bucură pe deplin de experiența unică de a da viață. Odată ce ai depășit toate provocările și senzațiile necunoscute din timpul nașterii, experiența îți oferă puteri nebănuite, încrederea în forțele proprii și respectul de sine sunt nemărginite. Îndrăznește să simți toate emoțiile: disconfortul, frustrarea, efortul, recompensele, euforia și extazul care însoțesc nașterea…

Impact pozitiv asupra feminității și maternității

Nașterea naturală reprezintă pentru majoritatea femeilor esența feminității și este o expresie a sexualității unei femei. Experiența nașterii influențează felul în care o mamă își primește copilul în viața ei, dar și cum își privește sexualitatea și feminitatea cu impact ulterior asupra dezvoltării armonioase a copilului, respectiv a relației de cuplu.