Părinți de nota 10

Cel mai simplu truc care-l poate ajuta pe copilul tău să învețe tabla înmulțirii!

Tot mai des auzim nemulțumiri vizavi de sistemul actual de învățământ: că nu mai corespunde perioadei, că nivelul de cunoștințe al copiilor scade catastrofic. Cu toate că în școli au apărut și obiecte noi, copiii tot nu cunosc lucruri elementare.

Problema se ascunde în faptul că generația actuală se dezobișnuiește să gândească. Copiii primesc informații complete, adică mură în gură. Dar cel mai bine informația se memorizează atunci când este analizată, nu doar învățată de pe rost.

Cel mai grav este faptul că elevii din clasele primare sunt dezobișnuiți să mai gândească. Să luam ca exemplu tabla înmulțirii, pe care o putem găsi pe partea posterioară a caietelor. Aparent coloanele netede și îngrijite ar trebui să ajute copiii să învețe rapid elementele de bază ale matematicii, de fapt e invers totul.

Pentru început, acesta nu e un tabel, ci doar niște coloane cu exemple. Adevăratul tabel de înmulțire era imprimat pe partea posterioară a caietelor, în perioada sovietică. Este vorba de tabelul lui „Pitagora”.

Deci, prin ce este mai bun tabelul lui Pitagora decât cel cu exemple? În primul rând: nu există nici un gunoi vizual – doar numere. Iar în coloane, partea stângă a ecuațiilor nu suportă nici o informație.

În al doilea rând: tabelul lui Pitagora determină copiii să gândească logic. Privind cu atenție tabelul, copilul observă o simetrie. Simplul aspect al tabelului servește ca demonstrație clară a regulii de aur: prin permutarea factorilor nu se schimbă produsul.

Din paragraful precedent rezultă următoarele concluzi: tabelul lui Pitagora reduce dublu efortul pentru a studia. De fapt, copilul nu are nevoie să învețe întreaga coloană de înmulțire cu 9, din moment ce cunoaște deja toate rezultatele în afară de unul.

În acest tabel mai există un model interesant: dacă alegem orice număr din acest tabel și trasăm câte o linie dreaptă în stânga numărului și în partea de sus a lui, formând un dreptunghi. Ca rezultat numărul total de celule din acest dreptunghi este egal cu numărul ales.

Acest fapt înseamnă că se poate explica foarte ușor copilului ce este aria dreptunghiului și cum o poate determina. Astfel datorită unei scheme simple, pe lângă algebră, elevul este introdus în elementele de bază ale geometriei.

Totuși coloanele cu exemple de la sfârșitul caietului nu sunt dăunătoare, nici mare beneficiu nu aduc. Cu același succes se puteau imprima poeziile lui Pușkin sau genealogia Romanovilor.

Cel mai important rol îl au părinții, care trebuie să le atragă atenția copiilor în studiul subiectului. Aceeași înmulțire poate fi învățată nu doar cu ajutorul tabelului lui Pitagora, ci și prin principiul bețișoarelor. Important este cât de bine înțelege copilul esența principiului.