Părinți de nota 10

Un neurolog explica de ce sunt ”prosti” parintii care isi invata copiii sa citeasca de la 2-3 ani

Din ce in ce mai multi parinti au tendinta de a-si invata copiii sa scrie si sa citeasca de la varste cat mai mici, inca din maternitate daca s-ar putea. La varste de 2-3 ani, copiii sunt asaltati cu exercitii de memorare a literelor, cifrelor, sunt pusi sa caligrafieze litere si cifre. Unii parinti au impresia ca astfel copiii lor vor fi mai destepti si mai bine pregatiti, in timp ce pentru altii nu este decat un exercitiu de orgoliu personal.

„Vasilica al meu citeste cand sta pe olita. Si nu in romana, ci in engleza”. Cunoscutul psiholog si neurolog rus Tatyana Chernigovskaya le transmite acestor parinti un singur lucru: „Sunteti prosti!”

Tatyana Chernigovskaya considera ca este mai important sa nu incercati sa puneti cat mai multe informatii in capul copilului, ci sa intelegeti cum sa utilizati resursele creierului. Si faceti totul la timp.

„Este foarte important pentru copii sa inceapa invatarea la timp. Problema principala a zilelor noastre este orgoliul parintilor care se rasfrange asupra copilului. Imi spun unii parinti, mai mult laudandu-se: Am inceput sa-l invat pe fiul meu de doi ani sa citeasca“, iar eu raspund: “Ei bine, esti un prost!”. De ce trebuie sa faci asta? Un copil de doi ani nu poate face asta deoarece creierul lui nu este pregatit.

Bineinteles, daca il antrenezi si insisti asiduu – copilul va citi si poate chiar scrie in cele din urma, dar cu ce sacrificii si cu ce eforturi pentru copil, mai ales cand scopul invatarii este altul. Invatam copiii sa citeasca de la doi ani nu pentru ca ii va ajuta la ceva, ci pentru ca avem noi, ca parinti, nevoie de o validare din partea celorlalti ca al nostru copil este destept.

Parintii fac lucrul acesta pentru a se lauda, din orgoliu. In realitate, fiecare lucru trebuie facut la timpul lui, iar pentru ca creierul copilului sa se dezvolte corect nu trebuie inundat cu informatii pe care inca nu le poate asimila”, a declarat Tatyana Chernigovskaya.

Specialistul ofera mai multe sfaturi despre cum trebuie antrenat si stimulat creierul copilului, astfel incat procesul de invatare sa se faca in mod corect si armonios. Potrivit medicului neurolog, la varstele de 2-3 ani cea mai importanta atentie trebuie acordata abilitatii motorii fine.

Este foarte important sa se acorde atentie dezvoltarii abilitatilor motrice fine ale copilului. El trebuie sa modeleze cu plastilina, sa decupeze cu foarfece, sa sorteze bilute sau alte obiecte mici. Daca nu lucram cu el astfel de lucruri, atunci abilitatile sale motorii fine nu vor functiona, iar mai tarziu vom observa probleme de vorbire. Aceste activitati aparent banale sunt insa mult mai importante decat invatarea unui copil sa citeasca de la varste foarte mici. Daca nu dezvoltati abilitatile motorii fine ale copilului, sa nu va mai plangeti mai tarziu ca are probleme de dezvoltare mintala.