Părinți de nota 10

Cele mai rele obiceiuri în timpul sarcinii, care pot afecta bebelușul

Dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a bebelușului poate fi afectată semnificativ dacă nu sunt respectate anumite reguli elementare în sarcină. Se știe că stările depresive din această perioadă pot dăuna fătului, însă oamenii de știință atenționează și asupra altor obiceiuri nocive care ar trebui evitate.

Țipatul și stările de nervi
Astfel de stări îi pot face rău copilului și creează aceleași dezechilibre în organismul gravidei precum stările de anxietate. Acestea, la rândul lor, pot afecta sistemul imunitar al copilului și dezvoltarea creierului. Nu în ultimul rând, aceste episoade pot îngreuna sarcina prin stări de vomă, durere de cap și probleme cu somnul.

Dacă traversezi o perioadă mai tensionată în timpul sarcinii, gândește-te în primul rând la bebeluș, iar apoi acționează împotriva acestor obiceiuri nocive: dormi, meditează, fă plimbări relaxante și dacă ai nevoie de ajutor suplimentar, consultă un medic.

Zahărul în exces
Un studiu a arătat că femeile însărcinate care consumă zahăr în exces vor naște copii care vor avea deficit de atenție și probleme cu memoria. Chiar dacă ai pofte nebunești, încearcă să înlocuiești zahărul procesat cu cel din fructe.

Schimbările de dispoziție
Aceste stări sunt frecvent întâlnite în sarcină. Ele au loc în urma fluctuațiilor hormonale. Deși sunt firești, nu te lăsa pradă lor. Elimină gândurile care îți pot cauza stres și îngrijorare atunci când nu este cazul și încearcă să te relaxezi.

Statul în apă fierbinte în cadă sau în saună
În topul acestor obiceiurilor care pot afecta dezvoltarea ulterioară a bebelușului se numără și una dintre metodele preferate de relaxare a femeilor. Deși am vorbit mai sus despre cât de important este să ai grijă de psihicul tău, evită băile în apă fierbinte sau expunerea la temperaturi ridicate precum cea din saună. Aceste obiceiuri sunt extrem de nocive pentru făt.

Optează pentru dușuri sau poți sta în cadă, însă nu în apa fierbinte, ci caldă, la temperatura corpului.

Crizele de plâns
Plânsul și schimbările de dispoziție sunt firești, însă trebuie să fii atentă dacă lacrimile tale sunt însoțite și de lipsa apetitului, sentimente de vinovăție, lipsa energiei sau dormit prea mult.

Dacă te confrunți cu astfel de stări, caută sprijin în oamenii din jur. Vorbește cu medicul tău sau cu alte femei însărcinate, mame, prietene, persoane care îți pot oferi sprijin.

Cofeină în exces
Cofeina are capacitatea de a pătrunde prin placentă și să afecteze fluxul de sânge al fătului. Medicii recomandă evitarea cofeinei în timpul sarcinii, însă dacă îți este greu să renunți, încearcă să consumi cât mai moderat și să nu depășești doza de 2 cești de cafea pe zi.