Părinți de nota 10

7 lecții pe care orice tată adevărat ar trebui să le dea fiul lui

Deşi unii cred că mama joacă cel mai important rol în creşterea şi educarea unui copil, sunt chestii la care taţii se descurcă mai bine. Mai ales când e vorba de un fiu. Iată câteva dintre lucrurile pe care numai un tată le poate face pentru băiatul său:

1. Să-i explice cât e de important să știe cum să câștige și cum să piardă
În afară de prieteni, cine e cel mai bun tovarăș pentru un copil în competiții și jocuri? Tatăl, desigur. Prin intermediul jocurilor, copilul va simți gustul victoriei și cât efort e necesar, iar tatăl poate să îi explice că înfrângerile sunt inevitabile. Dacă se întâmplă să cazi, trebuie să te ridici și să mergi mai departe – nu e nimic rușinos în a avea un eșec.

2. Să-l învețe care e atitudinea corectă față de femei
Și mama îi poate spune fiului cum să se poarte cu o femeie, dar numai tatăl îi va oferi propriul exemplu. Ia-ți fiul cu tine când îi cumperi flori mamei. Mergeți la magazine împreună și vorbește politicos cu doamna de la casă.

3. Să vorbească despre dragoste ca de la bărbat la bărbat
Lasă-ți băiatul să învețe despre sentimentele puternice. Pentru un adolescent ar fi un dar prețios dacă tatăl său i-ar vorbi despre prima dragoste, primele întâlniri și că nu ar trebui să se grăbească, ci să aibă răbdare până găsește fata potrivită.

4. Să-l învețe să lupte
Tatăl își poate învăța fiul să fie puternic și ferm, să-și susțină opiniile și ceea ce e corect. De asemenea, ar trebui să-i explice că blândețea nu înseamnă slăbiciune.

5. Să-i ofere un alt fel de senzații
Chiar și un bebeluș de șase luni poate simți diferența dintre cum își exprimă dragostea o femeie și cum și-o exprimă un bărbat.

6. Să-l învețe trucuri masculine
Unele dintre lucrurile pe care le fac bărbații par magice în ochii femeilor – precum aprinderea focului sau repararea unei mașini. Dacă știe chestii de genul acesta, va avea o reputație bună.

7. Să-l ajute să se descurce cu treburile domestice
Tatăl își poate ajuta fiul să-și pună o cravată, să se bărbierească, să-și calce cămășile, dar și, de ce nu, să gătească.