Părinți de nota 10

4 lucruri pe care le-am invatat in urma cezarienei mele neasteptate

Exista o multime de situatii in care cezariana nu este asteptata, fiind impusa de diverse ratiuni medicale. Insa te poti bucura de partea plina a paharului atata timp cat inveti dintr-o anumita situatie. Iata ce a invatat o mamica confruntata cu o cezariana neasteptata.

Povestea unei mame – cezariana neasteptata
Cu ocazia comemorarii nasterii prin cezariana in luna aprilie, Laura Falin si-a amintit cum a decurs nasterea sa. Privind in urma, are senzatia ca in cazul ei lucrurile au decurs mai neobisnuit decat la majoritatea deoarece reusise deja sa nasca trei bebelusi sanatosi, fara a avea nevoie de cezariana. Acest tip de nastere nici macar nu ii trecea prin minte.

Alaturi de sotul sau a intrat in sala de nasteri, continuand sa rada si sa glumeasca despre cat de bine este sa ai copii. Cu 24 de ore mai tarziu, sotul ajungea sa imbrace un halat, iar ea era transportata in scaun cu rotile pentru nastere cezariana. Fiica ei venea pe lume putin tulburata, insa din fericire sanatoasa si minunata, exact cum isi imaginau. Mamica recunoaste ca nu a regretat faptul ca planul sa nastere a cazut, insa nu i-a placut deloc perioada recuperarii in primul rand pentru ca interventia chirurgicala este ingrozitoare. Acum este capabila sa priveasca situatia in urma si sa inteleaga ce a reusit sa invete din aceasta experienta. Chiar daca nu a fost incantata de recuperare, a invatat sa o accepte.

Ce a invatat in urma cezarienei neasteptate
1. A invatat sa accepte ajutorul. Cu siguranta exista o multime de mame care adora sa detina controlul si carora le este dificil sa recunoasca ca au nevoie de sustinere. Intr-adevar, este dificil sa lasi oamenii sa te ajute atunci cand nu fac lucrurile in modul cu care esti obisnuita sau ti-ai dori si la fel de dificil este sa realizezi ca meriti sa “abuzezi” de timpul lor chiar si in situatia in care au propriile familii si responsabilitati. Mamica isi aminteste ca ramasese fixata pe ideea de a nu primi ajutor, insa, in situatia in care abia reusesti sa te tii pe picioare, realizezi ca este nevoie sa faci niste concesii. Si ajungi, curand, sa accepti mancare gatita de prieteni si cateva ore in care altcineva in afara de tine sta cu copilul fara sa iti ceri iertare. Ajungi sa inveti sa permiti unei alte persoane sa iti impatureasca lenjeria, fara sa iti doresti dupa aceea sa o reface. Ajungi sa ai incredere in partenerul tau ca va duce cu masina pe toata lumea unde este nevoie, fara a trebui sa ii reamintesti la fiecare cinci minute ce are de facut. La final, mamica a realizat ca s-au strans o multime de persoane care au fost dispuse sa renunte la timpul si energia lor in beneficiul ei si de la care a primit extrem de multa iubire. Acum ar vrea sa poata calatori in timp pentru a transmite persoanei care era inainte de cezariana ca trebuie sa renunte la tot felul de prejudecati si sa accepte orice ajutor i-a fost oferit.

cezariana

2. A invatat sa isi traseze niste obiective care par imposibile. Pentru mamicile care nu au suferit inca o nastere cezariana, este bine sa afle ca vor invata dupa aceea, din nou, cum sa se ridice. Ca atunci cand erau bebelusi. Pentru ca muschii stomacului sunt dificil de folosit, o asistenta te va invata cum sa te rostogolesti si sa te ridici ajutandu-te de maini. Te vei gandi ca in urma cu o saptamana puteai merge perfect. Mamica a realizat ca are nevoie de un obiectiv spre care sa aspire, asa ca a luat in prima saptamana dupa nastere o decizie radicala: s-a inscris la un semimaraton. Nu este un lucru usor de realizat si nu este pentru oricine, mai ales daca detesti sa alergi. Insa ea a simtit ca are nevoie sa aspire la un lucru care sa ii reaminteasca de vechea sa persoana. Ca avea nevoie sa fie suficient de nebuna incat sa nu renunte la incercarea de a se autodepasi. Ca avea nevoie sa fie suficient de capabila incat sa se poata vedea pe sine insasi la un an dupa acel moment dificil. Fie ca scopul acela aparent ridicol de realizat este sa calatoresti alaturi de familie sau sa termini de citit o carte intreaga sau pur si simplu sa iesi la plimbare, ajuta foarte mult sa ai un obiectiv care sa te motiveze si sa iti reaminteasca ca nu iti va fi mereu asa de rau.

3. A invatat sa aprecieze bucuria micilor obiective. Mamica recunoaste ca a simtit un entuziasm debordant cand a reusit sa se dea jos din pat prima data dupa nastere sau cand a reusit sa mearga in jurul corpului de cladire unde era internata. Sau chiar sa mearga la baie. S-a simtit mandra de sine, un fel de mandrie pe care nu l-a mai simtit de cand a reusit pentru prima data sa mearga la olita la varsta de 3 ani. A descoperit tot felul de motive aparent banale pentru a se bucura, insa pentru ea au fost mici minuni pe care le-a apreciat din plin.

4. A invatat valoarea timpului petrecut fara nimeni. Inainte de a naste, mamica intentiona sa mearga direct acasa, unde era asteptata de o multime de copii si de rude, toti extrem de incantati sa cunoasca noul membru al familiei. Insa ea abia incepea sa inteleaga ce rol are in acest haos al unei familii mari, dormea cand apuca si se trezea cand copiii aveau antrenamente sau lectii de pian. In spital a avut parte de trei zile pe care le-a putut petrece doar cu bebelusa ei. A avut parte de vizitatori, insa este aproape imposibil sa mentii trei frati mai mari, plini de energie, intr-o camera de spital un timp indelungat. In aceste trei zile au fost doar ele si s-au sustinut reciproc. Isi va aminti mereu cu placere de aceste momente pe care le-au avut doar pentru ele, inainte de a intra in iuresul zilnic.

5. A invatat sa empatizeze. Dupa ce a nascut prin cezariana, mamica a realizat ca se afla intr-o ipostaza aparte, aceea de a sti cum se simt mamele dupa o cezariana, dar si dupa o nastere vaginala. Adevarul este ca ambele sunt extrem de dureroase si ca este nevoie sa fii o mama razboinica. Niciuna nu este mai usoara decat cealalta. Acum ea poate intelege cum te simti cand iti imaginezi ca va decurge nasterea si modul in care decurge de fapt. Si isi doreste sa fie o voce de sustinere, incurajatoare, pentru mamicile care reusesc sa aduca pe lume bebelusi, indiferent de modul in care o fac.

In final, Laura Falin recunoaste ca nu ar fi ales cezariana pentru a invata aceste lucruri, insa este capabila sa aprecieze lectiile invatate, chiar daca au costat-o scump.

Adaptare dupa un articol scris de Laura Falin pentru babycenter.com

Share Share