Părinți de nota 10

Ghidul tău în alegerea jucăriilor în funcție de vârsta și nevoile oricărui copil!

Sunt atât de multe criterii pentru alegerea unei jucării, încât ți se pare că nu știi de unde să începi. Hai, să aflăm împreună care sunt aceste variabile și să găsim cele mai bune variante de jucării.

Care este cel mai bun material?

Să începem cu materialele din care sunt fabricate jucăriile. Plastic, lemn, pluș sau cauciuc sunt cele mai obișnuite materiale folosite pentru jucării.

80% dintre jucării sunt din plastic. Plasticul emană o mulțime de substanțe chimice pentru că este fabricat din petrol.

Cauciucul este tot chimicos și se produce din izopren. Există și cauciuc natural, dar acesta se descompune în contact cu lumina soarelui sau cu grăsimi. Jucăriile din plastic și cauciuc sunt vopsite cu vopsele neprietenoase pentru oameni și natură (adică sunt chimicoase).

Plușurile se murdăresc foarte repede. Pot aduna în interiorul lor: praf, acarieni și alte murdării. Spălarea lor nu asigură curățarea lor în profunzime.

Ce ne mai rămâne? Lemnul. Jucăriile de lemn sunt varianta cea mai bună. Dar, dacă lemnul este tratat sau vopsit cu substanțe toxice, jucăriile nu mai sunt bune pentru sănătatea copilului. Jucăriile din lemn netratat sunt cele mai bune. Jucăriile din lemn de tei netratat sunt cea mai bună variantă. Miros frumos în mod natural, nu se curbează și nu se așchiază.

Contează forma și rezistența?

Al doilea criteriu de alegere al jucăriilor sunt forma și rezistența jucăriei. Jucăriile complicate și colorate atrag inițial atenția copilului. Dar după ce s-a săturat să se uite la ea, jucăria este dată uitării. Nu mai poate fi recondiționate sau personalizate.

Jucăriile din plastic se rup ușor și bucățile sunt tăioase. Dacă jucăriile au forme ascuțite sau nu sunt bine finisate pot răni copilul.

Cele din materiale textile se umplu de praf și de microbi, se rup sau se descos. Unele se pot spăla la temperaturi înalte în mașina de spălat, dar altele nu. Pot avea firicele cale se desprind. Sau se pot decolora, ceea ce înseamnă vopseaua va rămâne pe mânuțele sau gurița piticilor.

Cele mai bune jucării sunt cele simple, necolorate, cu forme rotunjite.

Adaptarea jucăriei la vârsta copilului

În al treilea rând, jucăriile ar trebui să se potrivească vârstei copilului. Pentru copii joaca este ceva foarte serios și necesar. Prin joc învață cum să-și folosească corpul și cum să interacționeze cu ceilalți.

1. Copiii între 6 luni și 2 ani au nevoie de jucării de dentiție și motricitate. Gingiile sunt dureroase și bebelușii caută alinare ronțăind tot ce le iese în cale. Degețelele au și ele nevoie de stimulare. La această vârstă copilul începe să prindă, să tragă, să împingă. Face cunoștință cu toate obiectele prinzându-le și rozându-le. Este curios și dornic să exploreze lumea. În această etapă materialul și forma jucăriilor sunt extrem de importante.

Plușurile nu sunt recomandate în această perioadă pentru că au puf și ațe. Bebelușii rod tot și pot să înghită ațe, sclipici, puf, mărgeluțe și alte decorațiuni ale plușurilor. Dacă alegi o jucărie textilă pentru copilul tău este bine să nu aibă decorațiuni care se pot desprinde și să fie colorate cu vopsele de slabă calitate. Caută să fie colorate cu vopsele ecologice sau să nu fie colorate deloc.

Cele mai bune sunt cele din lemn de tei netratat produse în România.

Loading...