Părinți de nota 10

Cum stiu daca bebelusul este hranit corect?

Cum stiu daca bebelusul este hranit corect? Aflati raspunsul direct de la doamna doctor Valeria Herdea, medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie si instructor formator. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Bebelusul hranit suficient este un bebelus care se dezataseaza de la san singur. Un bebelus hranit suficient refuza mancarea. Exista miscari de lateralitate ale capului prin care refuza lingurita in cazul copilului diversificat. Si mai e ceva: exista si copilul de opt-noua luni care spune „nu”, si o spune atat de sugestiv incat nu-l mai fortezi. Din pacate, ca sa stim ca refuza alimentatia sau ca s-a saturat, avem nevoie sa fim si noi foarte atenti.

Pentru ca daca noi ne uitam la televizor si incercam sa alimentam copilul, s-ar putea sa pierdem momentul. Supraalimentarea copilului, pentru ca cineva va obosi in relatia dintre cei doi – mama care incearca cu orice pret sa-i dea tot bolul, ca sa fie fericiti adultii in general, si copilul care refuza cu obstinenta, pana la urma s-ar putea ca acel copil sa cedeze, sa manance mai mult decat trebuie, si din pacate sa devina un obicei prin distensia abdominala si o poarta periculoasa de intrare spre obezitate.

Supraalimentatia de cele mai multe ori vine din insistenta absolut exagerata a parintelui ca acel copil sa termine bolul – bolul pe care parintele il considera a fi necesar, nu copilul. Copilul stie foarte bine cat sa manance.
Important este ca noi sa fim in stare sa percepem acceptul lui, sa respectam acest drept al copilului de a refuza, si sa nu incercam sa ii demonstram ca noi suntem mari si puternici si el este mic, neputincios si obligat sa se supuna, pentru ca filosofia vietii lui va fi una praf. Si, din pacate, noi o sa fim singurii culpabili.

Sursa: mamisicopilul.ro

Loading...