Părinți de nota 10

Cum se procedeaza pentru ca bebelusul sa eructeze dupa masa?

Afla cum se procedeaza pentru ca bebelusul sa eructeze dupa masa direct de la doamna doctor Valeria Herdea, medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie si instructor formator. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

In general, dupa masa, este bine sa ridicam bebelusul cu blandete, nu sa-l leganam. Atentie, leganatul are cateva efecte, cateva conotatii care nu sunt tocmai de dorit la bebelus. In primul rand, daca-l leganam imediat dupa ce a mancat va da afara laptele; in al doilea rand, ritmatul acesta va produce o dependenta – cum sa spun? – un automatism indus, atat mamei cat si copilului, care nu are nici un avantaj pentru copil, si nici pentru mama, este pseudoavantaj; si in al treilea rand, poate produce leziuni cerebrale, pentru ca structurile cerebrale ale copilului sunt foarte fine, iar un leganat care va reveni spasmodic si foarte puternic poate induce leziuni chiar severe. Microhemoragiile la nivel cerebral introduc ulterior leziuni de tip epileptiform si multe, multe alte leziuni degenerative, pentru ca se produc fibroze.

Deci, in primul rand, ne luam bebelusul cu toata dragostea, il lipim de piept, undeva pe zona mediana – aici e centrul iubirii, aici e centrul protectiei. Lipim bebelusul de noi si il batem usor pe spate si vorbim cu el. Este esential. Nu trebuiesc facute zece facultati pentru asta… trebuie doar sa ne ascultam instinctele. Si atunci imbratisarea este modalitatea prin care noi ne protejam copilul, reiteram acestui copil ideea ca ii suntem alaturi, stim ca ii este greu, ca a mancat, burtica lui este plina, este destinsa, stim ca ii este si greu sa respire, stim ca a inghitit foarte mult aer si e o senzatie de disconfort. Si atunci il mangaiem pe spate, vorbim cu bebelusul, si bebelusul usor-usor se relaxeaza si elibereaza acele bule de gaz care sunt in plus si sunt pe unde nu trebuie. Deci lucrurile sunt in esenta simple daca nu suntem nervosi, agitati, daca nu vorbim la zece telefoane in acelasi timp cand alaptam si daca nu avem discutii in contradictoriu cu persona non grata.

sursa:mamisicopilul.ro

Loading...