Părinți de nota 10

9 moduri eficiente prin care să-ți menții bebelușul curat și sănătos

Cum poate un copil atât de mic să facă atâta mizerie? Relaxează-te – se poate curăța repede și fără să ai nevoie de vreun costum de protecție. Nimic nu e mai adorabil decât un copil, mai ales când e al tău.

Totuși, draguțul ăsta care face gropițe în obraji când gângurește n-are niciun control asupra funcțiilor corpului său… și nu prea mai e nimic adorabil legat de curățenia care urmează, inevitabil. Cu toate acestea, dacă ții cont de următorii pași și dacă te înarmezi cu instrumentele potrivite, procesul devine mult mai ușor de îndurat. Inclusiv de către tătici:

Schimbă-i corect scutecele

Pentru îngrijirea zilnică a nou-născutului, îți vor trebui astfel de scutece, pentru că trebuie să îl schimbi des. Practic, imediat ce scutecul s-a umezit, e vremea să așezi cu grijă copilul pe masa de înfășat și să-l schimbi. Curățarea fundulețului se face de sus în jos, din zona cea mai curată spre zona cea mai murdară.

În primele două săptămâni, poți să îți cureți bebelușul în timpul schimbării scutecelor cu un prosop de hârtie ultra-soft sau cu o pânză curată și apă caldă. Dacă e necesar, o poți înmuia în săpun de bebeluși. Întotdeauna tamponează zona până se usucă înainte să pui un scutec nou, ca să previi iritația.

După ce copilul mai crește, șervețelele umede s-ar putea să fie mai potrivite, mai ales când schimbi scutece în deplasare. Alege o marcă de șervețele fără alcool și fără parfum, care să reducă la minimum riscul de apariție a iritațiilor. Dacă pielea copilului se înroșește după ce o ștergi cu șervețelul, s-ar putea ca acestea să îl irite. Poate fi nevoie să încerci mai multe tipuri de șervețele, până să le găsești pe cele pe care pielea copilului le tolerează cel mai bine.

Înainte să îi pui scutec nou, aplică cu delicatețe o cremă protectoare, pe piele, ca să previi apariția iritațiilor.

Transformă îmbăierea într-un un ritual relaxant

Bebelușii pot fi îmbăiați zilnic, deși nu e obligatoriu. Iarna sau în cazul bebelușilor cărora nu le place baia, e suficient și să îi ștergi cu apă caldă și să îi usuci cu un prosop.

În timpul îmbăierii, părul nou-născutului poate fi spălat zilnic, cu un șampon cu acțiune delicată. Mâinile îi pot fi curățate cu săpun, dar ai grijă să alegi tot unul cu acțiune delicată, ca să nu i se irite pielea! E important să te asiguri că bebelușului nu îi intră apă în gură sau în ochi.

Odată baia încheiată, e obligatoriu să ștergi pielea bebelușului cu un prosop, ca să o usuci. Asigură-te că nu rămân umede nici porțiunile ascunse între cutele pielii – cum ar fi zona subrațului sau cea inghinală – ca sa eviți orice risc de infecție cutanată sau de exfoliere.

Spală-i și depozitează-i corect hăinuțele

Hainele bebelușului trebuiesc spălate zilnic în apă în care adaugi antibacterian și șampon cu acțiune delicată. Le poți spăla la mână sau la mașinat. De preferat ar fi să le usuci la mașină sau într-un spațiu închis, pentru a evita contaminarea lor cu praf și polen. Odată uscate, hainele ar trebui păstrate într-un dulap, tot pentru a evita contaminarea.

Îngrijește cu atenție zona ombilicală

După ce cordonul ombilical a fost tăiat, iar canalul rămas obturat, zona ombilicală poate fi curățată în fiecare zi, cu amestec de apă și săpun. De obicei, ombilicul se usucă și cade în 5-15 zile. Odată ce s-a întâmplat asta, stropește zona cu o pudră antibiotică prescrisă la spital, până când ombilicul se usucă, iar rana se vindecă.

Nu uita de ochi, nas și urechi

Prin sertarele cu articole pentru copil, ai o sticluță cu picături saline și o pompă. Acestea sunt instrumentele pe care le folosești care să extragi excesul de mucus din nasul copilului.

La un moment dat, s-ar putea să-i fi dat neastâmpăratului o doză de medicament pentru ochi. S-ar putea să ai nevoie de ceva ajutor, dacă ții seama de cât de greu îți e chiar și să îți pui singură picături în ochi.

Cum să faci: Așază copilul pe spate, pe masa de schimbat și pune-i centura de siguranță sau așază-l pe podea, pe o pătură curată sau pe un prosop (Dacă aveai impresia că se mișcă prea mult când îi schimbi scutecul, să vezi cum o să reacționeze când o să vadă sticla de medicament apropiindu-se de ochii lui!)

Nu te lua după sfaturi băbești

Unghiile unui copil cresc foarte repede și trebuie frecvent tăiate cu o unghieră sau cu o forfecuță. Așteaptă ca bebelușul să adoarmă înainte să o faci. Multor mame li se spune că ar fi mai bine să scurteze cu dinții unghiile bebelușului, în loc să le taie. E o practică lipsită de fundament științific.

Sunt și mame care rad părul de pe capul copilului, imediat după naștere. În sine, acestă practică nu-i crează bebelușului probleme. Totuși, în timpul rasului, scalpul bebelușului s-ar putea răni, favorizând apariția infecților, inclusiv a unora grave, cum e tetanosul.

Înainte să îl atingi, asigură-te că…

… ai mâinile curate când intri în contact cu nou-născutul. De asemenea, oricine altcineva cere să manevrează copilul trebuie să se spele înainte pe mâini cu apă și săpun antibacterian. Persoanele care vin din afară locuinței în care crește bebelușul trebuie întâi să se asigure că sunt curate și apoi să vină în preajma acestuia.

Menține igiena accesoriilor, biberoanelor, jucăriilor

Îți trebuie mai multe biberoane, pentru că nu e indicat să reutilizezi unul singur, pe întreaga durată a zilei, când hrănești bebelușul. Biberoanele trebuie sterilizate, dimineața devreme, în apă clocotită și păstrate apoi într-un vas, acoperit cu capac.

Ca să hrănești bebelușul, alegi un biberon și un capac din vas, le scoți și le folosești. După masă, le pui deoparte, pentru sterilizare ulterioară. La finele zilei, toate biberoanele ar trebui pregătite, din nou, pentru sterilizat.

Și jucăriile ar trebui șterse cât mai des cu un amestec de apă și săpun. Sunt de evitat acele jucăriile care conțin plumb, care au muchii ascuțite sau din care se pot desprinde piese mici.

Igiena ta este sanatatea lui

Nou-născuții au imunitatea mult mai scăzută decât adulții, iar obiceiul multora de a-i vizita la spital sau în primele zile după ce au fost aduși acasă nu le face bine. Vizitele ar trebui amânate măcar până când bebelușul va împlini câteva luni.

Cel mic poate fi ținut într-o cameră în care funcționează aerul condiționat sau ventilatorul, dar trebuie ferit de curentul direct de aer care provine de la acestea.

Mama nou-născutului ar trebui să facă zilnic baie, să își îngrijească rănile de după naștere și să își mențină sânii curați, prin spălare frecventă cu apă și săpun.

Nou-născutul e dependent de tine. Trebuie să înveți să îl îngrijești cu mână sigură, să știi când și ce nevoi are și să fii pregătită să iei cele mai bune decizii pentru el. Îți va lua timp și energie să le știi pe toate, dar răsplata tuturor eforturilor tale va fi pe măsură.