Părinți de nota 10

Și copiii pot învața să gătească! Iată 4 trucuri utile pentru bucătarii în devenire

În timp ce unii dintre noi își descoperă pasiunea pentru gătit de-abia la maturitate, alții par să fie îndrăgostiți de prepararea cremelor, de alegerea vaselor potrivite și de mirosurile îmbietoare din bucătărie de la vârste fragede. Ori de câte ori are loc un „eveniment culinar” în casă, ei sunt întotdeauna pregătiți să descopere lucruri noi și să le dea adulților o mâna de ajutor. Așadar, cine spune că secretele bucătăriei aparțin oamenilor mari nu a cunoscut, până acum, un copil curios și dornic să ia parte la activitățile din universul fascinant al bucătăriei!

Dacă ai observat că și micuțul tău adoră să petreacă timp în bucătărie alături de tine ori de câte ori gătești, a sosit momentul să îl introduci în tainele gătitului și, astfel, să începi să ai un ucenic de nădejde. Punând în practică sfaturile din acest articol, îți vei ajuta copilul să-și satisfacă micile curiozități gastronomice, să-și exploreze noua pasiune și, totodată, vei transforma timpul pentru gătit în una dintre cele mai frumoase activități petrecute în familie:

Relaxează-te, totul va fi bine!

Deși ai remarcat interesul micuțului tău pentru activitățile pe care le desfășori în bucătărie, până acum nu ți-ai făcut curaj să-l lași și pe el să se implice. Gândul la numeroasele obiecte ascuțite în care s-ar putea tăia încă te sperie. Îți înțelegem temerile, mai ales când vine vorba de un nou început. Totuși, ce ai spune dacă ai respira adânc și ai încerca să lași gândurile negative în urmă? Încearcă să te relaxezi și să ai încredere că totul va fi bine. Cât timp vei fi alături de micuțul tău și-i vei oferi toate indicațiile necesare, acesta se va descurca de minune, iar operațiunea „copil în bucătărie” se va desfășura în condiții de maximă siguranță.
Începe cu lecțiile de bază

Oricât de entuziasmat ar fi micuțul tău să descopere secretele gătitului, este esențial să cunoască, încă de la bun început, un set de reguli pe care să le respecte întotdeauna. De aceea, este indicat ca prima lecție să fie despre normele de siguranță și de igienă. Atenție, însă: rolul acestora nu este de a-l speria în vreun fel, ci de a-l face să înțeleagă de ce este atât de important să manevreze cu grijă ustensilele și să țină cont de normele de igienă, precum spălatul pe mâini.
Încurajează-l pe micuțul tău

În funcție de temperament, cei mici reacționează diferit la micile eșecuri care pot apărea în bucătărie. Unii copii sunt mai sensibili și se lasă ușor descurajați de propriile greșeli sau de unele provocări, precum pregătirea unei noi prăjituri. Pe alții, însă, tocmai astfel de provocări îi ambiționează. Indiferent de categoria în care se încadrează micuțul tău, îți sugerăm să-i fii alături tot timpul – nu doar fizic, ci și emoțional. Susține-l, mai ales atunci când îi este greu, însă, totodată, arată-i unde poate îmbunătăți și cum poate îmbunătăți. Încrederea ta este extrem de importantă pentru el și îl motivează să meargă mai departe.
Lasă-l să-și exprime opiniile

Este esențial să înveți să-ți asculți copilul, să-i oferi șansa de a-și exprima propriile păreri și preferințe, indiferent de vârsta pe care o are. Acest lucru este valabil, fără doar și poate, și în bucătărie. De aceea, îți recomandăm să îl întrebi ce și-ar dori să gătiți împreună, dacă ar vrea să încercați ceva nou. Astfel, ai putea să-i citești câteva rețete din cărțile scrise de Gordon Ramsay și să-l inviți să o aleagă pe cea care i-a plăcut cel mai mult. În felul acesta, vei arata că ai încredere în el și îi vei dovedi că și cuvântul lui contează, chiar dacă e de-abia la începutul drumului său de „ucenic în bucătărie”.

Ai încredere în micuțul tău și ajută-l să-și exploreze curiozitățile culinare. Oferă-i șansa să se implice în activitățile din bucătărie, încurajează-l să-și exprime părerile și motivează-l să continue chiar și atunci când greșește. Țînând cont de toate aceste lucruri, îți vei susține copilul să-și urmeze pasiunea. Cine știe, poate că într-o bună zi va deveni un chef renumit, iar atunci povestea lui ar putea suna cam așa: „Totul a început când am devenit ucenic în bucătăria familiei mele…”