Cauzele durerilor de spate in sarcina
Simptomele durerii de spate in timpul sarcinii sunt foarte asemanatoare cu simptomele durerii de spate inainte de sarcina.
Iata, mai exact, cum se caracterizeaza aceasta durere:
durere in centrul spatelui;
durere la nivelul osului pubian;
durere deasupra taliei sau in lateral;
durere la nivelul feselor sau coapselor;
durere ce iradiaza spre picior;
rigiditate sau disconfort dupa statul in aceeasi pozitie sau statul in picioare timp indelungat.
Se pare ca intre 24 si 90% dintre femei se confrunta cu durere in spate sau durere pelvina cand sunt insarcinate. Multe femei afirma ca aceasta durere dispare atunci cand copilul se naste. Cu toate acestea, la mai mult de o treime dintre femei durerile persista chiar si dupa un an de la nastere.
Majoritatea durerilor de spate sunt legate de schimbarile fizice care se produc in timpul sarcinii, inclusiv modificari ale unor hormoni, modificari ale centrului de greutate si ale posturii. Din pacate, de obicei se agraveaza pe masura ce sarcina progreseaza.
Cele mai raspandite cauze ale durerii de spate in timpul sarcinii sunt:
modificarea curburilor spinale;
osteocondroza coloanei vertebrale lombare;
slabirea musculaturii.
Pe masura ce burtica creste, centrul de greutate se schimba, ceea ce poate duce la probleme cu echilibrul si afectarea musculaturii spatelui. Acest lucru duce la inclinarea corpului, care duce la dureri mai intense in timp. Femeile tind sa castige intre 10 – 12 kg in sarcina, iar multe dintre ele chiar mai mult, ceea ce contribuie la durerile de burta si spate in sarcina. Pentru a compensa aceasta crestere, femeile isi arcuiesc spatele inferior si rotunjesc spatele superior.
In timpul sarcinii, corpul feminin produce relaxina – hormonul responsabil pentru relaxarea articulatiilor si ligamentelor sacrale si ale soldului, necesar pentru ca bebelusul sa se potriveasca prin canalul de nastere. Pe masura ce sarcina progreseaza, acest hormon ajuta pelvisul sa se extinda pentru a crea mai mult spatiu pentru copil, dar in acelasi timp relaxeaza ligamentele care forteaza musculatura spatelui sa lucreze mult mai greu. In acelasi timp, nivelurile crescute de progesteron relaxeaza muschii pentru nastere, la fel si toate ligamentele, iar musculatura coloanei compenseaza acest lucru, si apare usor suprasolicitarea.
Durerea de spate poate aparea si din alte cauze, cum ar fi probleme de spate preexistente ca hernie de disc, infectii ale tractului urinar etc. Durerile de spate in sarcina se pare ca sunt mai frecvente in caz de supraponderalitate (inainte de sarcina, nu data de kilogramele in plus acumulate in timpul sarcinii) si daca esti la prima sarcina.
notino.ro
In plus, urmatorii factori pot contribui la disconfortul din zona spatelui:
tensiunea musculara de la oboseala sau stres;
statul prelungit in picioare sau pe scaun;
suprasolicitare fizica;
sedentarism;
ridicarea obiectelor grele;
indoiri sau rasuciri;
incaltaminte necorespunzatoare.
Tipuri de dureri de spate in sarcina
Tipuri de dureri de spate in sarcina
Durerile de spate in timpul sarcinii pot fi impartite in doua categorii:
Durerea lombara si de spate
Este cauzata de aceiasi factori care duc si la durerile de spate la femeile care nu sunt insarcinate. Apare cand ligamentele, musculatura, discurile si articulatiile devin tensionate, poate fi data de pozitii deficitare, tehnici gresite de ridicare a greutatilor, muschi slabi si leziuni. Astfel, durerile lombare in primul trimestru de sarcina sunt frecvente, localizare la nivelul taliei si care pot sa iradieze spre picior – sciatica. 1% dintre femeile gravide dezvolta sciatica in timpul sarcinii. Inflamatia sau presiunea din zona spatelui duce la afectarea nervului sciatic (care este de la nivelul spatelui pana la picioare). Acest lucru poate sa cauzeze durerile de sold in timpul sarcinii, durerile de picior, presiune si furnicaturi. Contrar parerilor populare, sciatica nu este cauzata de faptul ca bebelusul apasa pe un nerv.
Durerea pelvina
Aceasta apare doar din cauza sarcinii si trebuie intervenit diferit; tratamentele spandard pentru durerile de spate nu sunt eficiente pentru acest tip de durere, ba chiar pot face mai mult rau. Daca apare durere in zona osului pubian, in fata, poate fi vorba de disfunctia simfizei pubiene, o afectiune asociata cu anumite ligamente din pelvis. Durerea pelvina posterioara in timpul sarcinii se poate extinde in jos in partea superioara a coapsei posterioare (in spate), si, de obicei, nu iradiaza sub genunchi. Durerea pelvina in timpul sarcinii poate fi ameliorata sau intensificata de anumite miscari, de urcatul scarilor, de asezare/ridicare, de mersul pe jos etc.
Durerile de spate in primul trimestru de sarcina
Unele femei au dureri de spate din primele 2-3 luni de sarcina, dar de obicei apar in lunile 5-7 de sarcina. Durerea lombara este frecventa in timpul sarcinii. In plus, durerile de spate in primele saptamani de sarcina sunt chiar un indicator precoce al sarcinii. Motivul consta in dezechilibrul hormonal si schimbarile fiziologice ale corpului feminin, faptul ca ligamentele se intind. Cauzele sunt si implantarea care poate duce la un disconfort la nivelul uterului si spatelui, si ulterior de faptul ca uterul creste in dimensiune si pune presiune pe spate, de postura deficitara, de suprasolicitarea corpului etc. De asemenea, constipatia este o parte normala a sarcinii timpurii si poate provoca dureri de spate. Daca o infectie a tractului urinar nu este tratata, ea se poate raspandi in rinichi si poate cauza o infectie a rinichilor. Acest lucru va provoca, de asemenea, dureri de spate usoare.
Durerile de spate in al doilea trimestru de sarcina
Al doilea trimestru de sarcina este adesea insotit de dureri de spate din saptamana a 13-a sau mai tarziu. In primul rand, apar odata cu cresterea fatului si kilogramele in plus acumulate. Greutatea suplimentara va schimba centrul de greutate si duce la arcuirea coloanei si suprasolicitarea spatelui.
Una dintre cauzele durerii de spate poate fi incaltamintea gresita – pantofii tari si inconfortabili pot pune presiune pe calcai, ceea ce uneori duce la durere in partea inferioara a spatelui. O alta cauza este sedentarismul la gravide.
Durerile de spate in al treilea trimestru de sarcina
In al treilea trimestru, durerile pot fi mai severe, deoarece burtica a crescut mai mult, productia de relaxina este, de asemenea, mai mare, si poate aparea si un deficit de calciu, deoarece dezvoltarea fetala necesita cantitati mai mari. Durerea este adesea mai intensa la mers, la indoiri, rasuciri, ridicari etc. Cauzele sunt si presiunea crescuta asupra musculaturii si coloanei, si poate fi intensificata de boli renale. Durerile inferioare de spate pot fi si un semn de travaliu. Undeva in jurul saptamanilor 38-39 de sarcina durerea devine mai intensa, apare un disconfort in zona sacrala dat de faptul ca bebe se intoarce si atinge anumite terminatii nervoase.
Durerea profunda a coccisului este, de obicei, cauzata de relaxarea ligamentelor si a articulatiilor in coccis. Durerea se poate inrautati dupa sedere, in picioare sau mers pe jos pentru o perioada sau cand va apropiati de momentul nasterii.
Tratament pentru durerile de spate in sarcina
Iata cateva modalitati prin care pot fi reduse durerile de spate in sarcina:
Exercitiile fizice – Exercitiile de intarire si intindere, cum ar fi yoga, va pot ajuta sa reduce stresul din zona spatelui.
Masajul – Masajul relaxeaza muschii obositi, reducand durerile. Se recomanda masajul usor la nivelul spatelui si pe ambele parti ale coloanei vertebrale. Masajul delicat poate usura durerile de spate, dar efectele tind sa fie temporare.
Postura corecta – Este important sa incercati sa mentineti o pozitie corecta, mai ales daca apar dureri si la nivelul coccisului – cand stati culcata plasati o perna moala la nivelul coccisului pentru a ameliora durerea. Puteti apela si la perne pentru gravide care asigura suportul adecvat si sustin burtica.
O baie calda sau un dus caldut pot fi utile in ameliorarea disconfortului. Aromaterapia poate fi utila pentru relaxarea intregului organism – adaugati in cada cu apa calda cateva picaturi de ulei esential de lavanda sau ulei esential de ylang ylang. Puteti aplica si comprese caldure sau o sticla cu apa calda pe spate pentru a reduce intensitatea durerilor.
CITESTE CONTINUAREA PE MAMISICOPILUL.RO