Psihologii contemporani tot mai des ne amintesc de faptul că fobiile se formează încă în copilărie și cauza multor probleme a oamenilor maturi trebuiesc căutate în copilăria acestora. Astăzi redacția Perfect Media îți va demonstra că aceste afirmații sunt adevărate.
Ce îți vine în minte atunci când te gândești la caietul tău de elev? Corect, litere și cifre scrise stângaci, cuvinte care ”zboară” și desigur, sublinierile cu roșu ale învățătoarei. Psihologul Tatiana Ivanko consideră că această practică nu este chiar corectă. Această practică îi face pe copii să se concentreze exclusiv la propriile nereușite.
Fetița mea nu a mers la grădiniță. M-am ocupat cu ea acasă. Când ne antrenam să scriem, caietul fiicei arăta așa:
Observați diferența? Eu nu subliniez cu roșu greșelile ei. Eu încercuiesc cu verde acele litere și semne care i-au reușit bine. Ea iubește aceasta foarte mult și după fiecare rând mă întreba: ”Mami, care s-a primit cel mai bine?” Și se bucura foarte mult atunci când subliniam cu verde o literă, spunând ”Aceasta este perfectă”.
Dar care e deosebirea între aceste abordări? Deja ați înțeles?
1. În primul caz copilul se concentrează la erori. Ce vă aduceți aminte din caietele voastre? Corect, literele scrise greșit, așa cum NU trebuie. Ați văzut în aceste sublinieri cu roșu literele perfecte? NU! Dar faza este că subconștientul nostru memorizează doar ceea ce e subliniat/încercuit.
2. În cazul al doilea, ne concentrăm la ceea ce e corect! Primim cu totul alte emoții.
Vrem noi sau nu, dar dar inconștient tindem să repetăm ceea ce este perfect! Aceasta e o cu totul altfel de motivație – nu voința de a nu face greșeli, ci voința de a face totul bine!
Dacă ne concentrăm doar la greșeli, vom face greșeli și în continuare. Ceea la ce atragem atenția, aceea crește și se dezvoltă.
Folosind principiul ”pixului verde” cu fiica mea, am observat că după un timp greșelile au dispărut de la sine, chiar dacă eu nu i-am spun despre acestea. Și astea pentru că ea tinde să facă totul bine, din voință proprie!
Nu trebuie să credem că ”metoda pixului verde” ne învață să ne neglijăm greșelile și să nu lucrăm asupra lor. Sensul acestei metodici este de a ne învăța să vedem nu doar ceea ce e rău (lucru care îl facem des și în viața de zi cu zi), dar și să observăm ceea ce este bine și devine și mai bine. De aici și vine respectul față de sine și dorința de auto-dezvoltare.
Dacă ești de acord cu această metodă care ar trebuie impusă oficial în școli, atunci fă share acestui articol.