Etichetă înseamnă niște reguli de comportare a oamenilor în societate, care determină ce se poate și ce nu se poate de făcut în anumite situații. Cunoașterea etichetei ajută oamenii să creeze o impresie plăcută și să construiască o comunicare eficientă. Aceste cunoștințe sunt necesare în special în cadrul unor evenimente solemne.
Mulți dintre noi, aflându-se într-un restaurant scump sau participând la un eveniment oficial se simt incomod. Acest lucru are loc din cauza faptului că nu cunoaștem cum să ne comportăm corect. Regulile de etichetă de bază vă permit să faceți față oricărei situații.
Regulile de etichetă în societate
1. Nu mergeți niciodată în vizită fără a anunța. Dacă sunteți vizitat de cineva fără a vă preîntâmpina, puteți să stați în halat și cu bigudiuri pe cap.
2. Dacă ați fost invitat la un eveniment, fiți punctual și nu spuneți: „Voi întârzia puțin”. Veniți la timp. Poate întârzia mai mult de jumătate de oră doar o persoană foarte importantă sau o vedetă. Se zice că ei nu întârzie, ci se rețin.
3. Mergeți întotdeauna la o petrecere sau într-o vizită sau cu un cadou. Nu este neapărat să fie unul scump. Nu veți greși niciodată dacă veți lua niște vin și dulciuri. Dacă gazdele au copii mici, luați ceva și pentru ei.
4. Modul de salutare la intrare – sărut, îmbrățișare, strângere de mână sau ale semne de respect – este determinat de oaspeții mai în vârstă. Indiferent de statutul dvs. (director, academician, femeie mai în vârstă sau student) salutați-vă primul atunci când intrați.
5. La masă funcționează regulile obișnuite. Mâncați în același ritm ca și ceilalți.
6. Evitați temele incomode. Se consideră că nu este politicos să discutați despre salariu, politică, sănătate, religie. Temele plăcute pentru discuții sunt: sport, vremea de afară, bucătărie, animale de companie, artă, știință, călătorii și altele de acest fel.
7. În timpul mesei puneți șervețelul pe genunchi, iar după ce ați terminat în partea stângă a farfuriei. Respectiv tacâmurile se lasă pe farfurie, dar nu pe masă.
8. Nu puneți telefonul mobil pe masă în locuri publice. Dacă procedați astfel, arătați cât de important este telefonul în viața dvs. și cât de neinteresantă este discuția în care vă aflați. Cel mai bine este să nu folosiți telefonul în timpul mesei.
Când sunteți la teatru, bibliotecă, cinematograf, ore setați telefonul la regim silențios. Dacă trebuie să faceți sau să primiți un sunet, depărtați-vă la doi-trei metri de masă pentru a nu-i deranja pe ceilalți.
9. Atunci când aveți oaspeți aveți grijă ca masa să fie suficient de încăpătoare pentru toți invitații. Fața de masă trebuie să fie impecabilă.
10. Vesela trebuie să fie din același set. Farfuriile și accesoriile trebuie să se combine armonios.
11. Dacă în meniu aveți 2 tipuri de bucate și 2 tipuri de vin, puneți câte un pahar suplimentar pentru fiecare oaspete. Nu uitați și de paharele pentru apă.
12. Dacă cineva a venit mai devreme decât ora programată, arătați-i unde este baia, apoi aranjați-vă și ulterior arătați-i camera de oaspeți.
13. Dacă printre oaspeți sunt persoane necunoscute, trebuie neapărat să le faceți cunoștință. Atunci când faceți cunoștință prezentați bărbatul femeii, pe cei mai mici de vârstă și statut celor mai în vârstă, pe cei care au întârziat celor care deja sunt în prezenți. Persoana căreia îi prezentați necunoscutul se menționează prima, iar pe cea pe care o prezinți a doua.
14. Reprezentantelor genului frumos nu li se recomandă să se machieze în timpul unei discuții sau la masă, iar bărbaților să se pieptene, să-și atingă coafura sau barba.
15. Nu uitați să mulțumiți! Spuneți mulțumesc stăpânului și dacă este posibil celorlalți pentru discuția interesantă pe care ați avut-o. Gazda trebuie să mulțumească tuturor invitaților, menționând că anume prezența lor a făcut atmosfera mai deosebită.
Nimic nu ne costă atât de ieftin și nu se apreciază atât de mult ca amabilitatea. Regulile de etichetă sunt destul de simple și bazate pe niște raționamente sănătoase. Manifestați respect față de o persoană și ultima o va face la fel. Astfel toți au de câștigat.
Jack Nicholson menționează despre regulile bunelor maniere: „Am o atitudine deosebită față de regulile de etichetă: Să transmiteți o farfurie. Să nu strigați dintr-o cameră în alta. Să deschideți ușa fără zgomot. Să permiteți, în primul rând, trecerea unei doamne. Scopul acestor reguli este să facem viața mai frumoasă. Nu este vreo abstracție. Este doar limbajul respectului reciproc care este pe înțelesul tuturor”.