Rujeola sau pojarul este o infectie virala foarte contagioasa care apare ca o eruptie cutanata si care are simptome asemanatoare cu raceala. Boala este cauzata de Morbillivirus, din familia Paramyxovirus si se transmite pe calea aerului, prin tuse sau stranut.
Advertisement
rujeola
Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atentia ca virusul care provoaca rujeola are un impact major asupra imunitatii copilului. Acesta sufera o „catastrofa similara cu un accident vascular.”
„Virusul rujeolos are un efect major asupra imunitatii, dincolo de scurta perioada in care exista boala acuta, din categoria febrelor eruptive. Ce vedem, cu totii, la un copil cu pojar – febra, fata „palmuita,” ochii rosii si o eruptie care se intinde rapid din cap pana in picioare – nu e tot scenariul trist pe care il are de infruntat un astfel de bolnav,” scrie Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.
Consecintele virusului rujeolos asupra imunitatii
Medicul face referire la articolul „Measles erases the immune system’s memory,” publicat intr- o prestigioasa revista stiintifica americana, Science New, si care dovedeste ca sistemul imun, in timpul episodului de rujeola, sufera o catastrofa similara cu un accident vascular… Brusc intra „in coma.” Adica nu mai poate face nimic, nici macar cele mai simple functii de aparare. Nu mai suntem feriti, cateva saptamani, luni sau ani de zile, de nici un musafir nedorit.
„Sistemul imun are BRUSC o pana de memorie, exact ca in accidentul vascular. Nu mai ține minte acele informații pe care le știa bine, in materie de protecție imună, înainte de rujeolă. Un studiu facut in Olanda pe 77 copii care au facut rujeolă (nevaccinați) dovedeste ca au fost resetate toate informatiile imunologice anterioare rujeolei. Pur si simplu sistemul imun al acestor copiii uita ce stia inainte de boala.
Si? Si aceasta amnezie duce la cresterea mortalitatii, in mod semnificativ, prin alte cauze decat cele directe ale rujeolei in sine.
CITESTE CONTINUAREA PE COPILUL.RO