„Fiecare copil este unic si are propriile sale caracteristici, calitati si abilitati individuale. Este foarte important ca cei mici sa invete sa se iubeasca si sa se accepte, deoarece asa isi pot dezvolta stima se sine,” explica Carla Valverde, psiholog clinic pentru copii la Centrul pentru Sanatate Mintala din Alcobendas (Spania).
Comparatiile, in afara de a fi suparatoare, sunt inevitabile? Este dificil sa rezisti unui singur mod, aparent usor, de a motiva copiii sa depaseasca provocarile zilnice.
„Parintii, in dorinta lor de a-si ajuta micutii sa fie mai buni, tind sa-i compare cu alti copii, in special cu fratii lor, cu fraze de genul „poti si tu sa fii ca fratele tau.”
„Parintii pot cadea in eroarea de a evidentia calitatile unui copil pentru a incerca sa le proiecteze fratilor lor, din dorinta ca micutul lor sa fie puternic, activ si axat pe sporturile care implica efort fizic. Dar daca copilul arata alte abilitati sau caracteristici, cum ar fi sensibilitatea sau gustul pentru activitati mai relaxate, se poate face o comparatie cu alti micuti din jur,” spune psihologul.
Ce riscuri sunt cand iti compari micutul cu un alt copil
Comparatia intre frati, pe langa faptul ca pune in pericol respectul de sine al copiilor, are un dezavantaj suplimentar de a crea invidie si rivalitati, deoarece genereaza perceptia ca parintii prefera mai mult un copil, decat pe celalalt.
„Cel mic isi poate interioriza tendinta de a-l compara cu ceilalti, dar acest lucru poate starni gelozie si rivalitati fata de alti copii, cum ar fi prietenii sau verii lui. Acest lucru ar putea avea consecinte negative asupra stimei de sine, poate genera lipsa de acceptare de sine si nesiguranta,” explica pshilogul Carla Valverde.
CITESTE CONTINUAREA PE COPILUL.RO