Părinți de nota 10

Statul a refuzat sa le elibereze certificat de nastere din cauza numelui pe care l-au ales. Cum au vrut parintii sa o boteze pe fetita

Un cuplu de musulmani din statul american Georgia vrea să dea în judecată Departamentul de Sănătate Publică deoarece instituția a refuzat să emită certificatul de naștere al fiicei lor, pe motiv că numele ei de familie este absurd.

Părinții, Elizabrth Handy și Bilal Walk, vor ca fiica lor în vârstă de 22 de luni să se numească ZalyKha Graceful Lorraina Allah.

Însă, potrivit unor responsabili de la ministerul sănătății publice, numele de familie al copilului nu poate fi decât „Walk” sau „Handy”, adică cel al mamei sau al tatălui, sau o combinație a celor două, dar nu „Allah”, care înseamnă „Dumnezeu” în limba arabă.

Cei doi părinți susţin că numele ales este „nobil”, iar decizia instituţiei reprezintă „o încălcare a drepturilor”.

Filiala locală a American Civil Liberties Union (ACLU) a depus plângere zilele trecute împotriva statului Georgia.

„Nu este treaba guvernului să spună părinților cum pot sau cum nu pot să își numească copiii.

Este un caz ușor de câștigat”, a declarat Andreea Young, director executiv al ACLU pentru Georgia.

Sursa mai spune că întârzierea numirii copilului are consecințe grave asupra securității fetiței, întrucât fără certificat de naștere nu poate beneficia de îngrijiri medicale, acces la școli sau posibilitatea de a călători.

Tradiţia copiilor cu două nume. Ce spune Biserica despre asta

Odată cu trecerea timpului, multe tradiţii au fost date uitării, însă sunt regiuni în ţară unde oamenii încă mai ţin cont de ele. Una dintre ele se referă la copiii cu două nume, mai exact la cei care sunt botezaţi de două ori.

Pe vremea când medicina nu era încă la îndemâna oriciu, oamenii considerau că sursa bolilor o reprezentau demonii sau duhurile rele.

Astfel, a luat naştere o serie de rituri magico-religioase menite să înşele demonul bolii sau moartea. In rândul acestor obiceiuri se numără schimbarea numelui si botezarea din nou.

“Cand un copil zace de boala grea si indelungata, mai ales insotita de spasmuri, mamele schimba numele bolnavului, crezand ca prin aceasta ar ascunde oarecum copilul de spiritul cel rau, carele, dupa credinta lor, duce boala”, scrie crestinortodox.ro

Chiar si Ion Creanga, in povestea Stan Patitul, face aluzie la aceast obicei, cand eroul basmului, intrebat de nume, ii raspunde dracusorului:

“Tot Stan ma cheama, dar de la o boala ce-am avut, cand eram mic, mi-au schimbat numele, din Stan in Ipate, si de-atunci am ramas cu două nume’.

In Oltenia, primul copil nascut viu – dupa unul sau mai multi nascuti morti, se numeste dupa pierit.

Acestui prim copil viu i se schimba numele adesea, i se pune un cercel pe care sta scris al doilea nume.

Cel dintai nume se scrie pe o caramida care se arunca intr-o apa curgatoare. Astfel, se incerca inducerea in eroare a duhurilor necurate care, nemaicunoscandu-l pe bolnav, i-ar pierde urma si l-ar lasa in pace.

In Biserica Ortodoxa, botezul nu se repetă. În acest sens canonul 47 apostolic mentioneaza:

“Episcopul sau presbiterul daca ar boteza din nou pe cel ce are botezul cu adevarat sau daca nu ar boteza pe cel spurcat de catre eretici (cei fara credinta adevarata) sa se cateriseasca, ca unul care ia in ras crucea si moartea Domnului si nu deosebeste preotii adevarati de preotii mincinosi”.