Părinți de nota 10

Sarcina și nașterea în România: 10 Caracteristici surprinzătoare pentru femeile din alte țări!

Sarcina este un moment fericit în viața femeii, care este adesea însoțit de diferite interdicții din cauza obiceiurilor și superstițiilor. Astfel, în India se credea că o femeie însărcinată trebuie să cânte mai des, în Anglia, în timpul nașterii se deschideau toate ușile și toate nodurile erau dezlegate, iar în Rusia, vecinele și prietenele veneau la femeia însărcinată cu cadouri, dorind să „fure” din fertilitatea ei. Chiar și astăzi, viitoarele mame din întreaga lume duc un stil de viață diferit și respectă tradiții diferite.

Superstițiile

-Cândva se credea că persoanele rele pot deochea copilul din burtă, așa că părinții încercau să păstreze sarcina în secret până la ultimul moment.

-Există o superstiție că nu ai voie să te tunzi, dacă ești însărcinată. Aceasta poate avea câteva explicații: tunsoarea îi poate lua din puterile viitoarei mame, îi poate scurta viața copilului sau complica procesul nașterii.

-Să cumperi haine pentru copil înainte de naștere este, de asemenea, considerat un semn rău. În Occident, această superstiție este surprinzătoare. Acolo, femeile însărcinate nu numai că achiziționează totul pentru bebeluș din timp, amenajează camera dar și dau o petrecere în cinstea bebelușului nenăscut – baby shower.

-Să determini dacă va fi fată sau băiat după aspectul mamei este o practică frecventă la noi. Dacă femeia a devenit mai frumoasă, se crede că va avea un băiat. Dacă, dimpotrivă arată mai prost, înseamcă că „fiica i-a luat toată frumusețea”. Alții încearcă să mai ghicească după forma burții.

Mediul social

-La noi, femeile sunt tratate cu reverență: li se oferă locul, le lasă să treacă fără rând, le întreabă permanent despre starea lor de bine. În America, nu există nicio atitudine specială față de femeile însărcinate: ele continuă să ducă un stil de viață obișnuit, fără atenția nejustificată din partea celorlalți.

-În același timp, mulți nu ratează ocazia de a-i oferi sfaturi viitoarei mame. Și de multe ori acestea sunt rudele apropiate, vecinele, colegele și chiar trecători pe stradă. În Occident ar fi îngroziți de această manieră.

-Noi nu obișnuim să arătăm nou-născutul în prima lună de viață a copilului. Abia după 30 – 40 de zile, alte rude și prieteni vin să vadă copilul. Acest lucru se datorează atât superstițiilor, cât și fricii de a infecta organismul fragil al bebelușului. În SUA, nu există astfel de interdicții și multe mame tinere sunt fericite să primească o mulțime de vizitatori, chiar în camera de spital.

Caracteristici ale sarcinii

-Alimentația specială pentru mamele însărcinate și cele care alăptează este un lucru firesc. O femeie care a născut recent respectă o dietă strictă, astfel încât copilul să primească tot ce este necesar și nimic dăunător. În multe țări nu există astfel de interdicții și o tânără mamă poate să mănânce alimente cât mai diverse.

-Concediul de maternitate îndelungat în România este prevăzut pentru toate femeile însărcinate. Viitoarea mamă are timp să se relaxeze, să adune forțe, să se pregătească pentru naștere, apoi poate petrece mult timp acasă cu copilul. În America, femeile lucrează până în ultimele zile de sarcină, pentru că concendiul de îngrijire a copilului se numără din momentul în care femeia a părăsit locul de muncă în timp ce era însărcinată.

-La noi, femeile însărcinate sunt nevoite să treacă printr-un număr mare de teste și vizite la specialiști. În alte țări, se consideră inutil să încarce viitoarele mame cu astfel de momente stresante, așteptări la cozi. De aceea, multe femei care emigrează și nasc în SUA, se plâng de „indiferența” și „neprofesionalismul” medicilor ginecologi de acolo.