Părinți de nota 10

A intrat in istorie! Alexandra, o tanara de doar 23 de ani a uimit toti medicii

O tanara de 23 de ani din Cehia a intrat in istoria tarii sale, dupa ce a nascut cvintupli conceputi pe cale naturala.

Desi initial primise vestea ca va avea gemeni, Alexandra Kinova a ramas socata cand doctorii i-au spus, ulterior, ca va naste 5 bebelusi!

Tanara a nascut prin cezariana patru baieti si o fata, perfect sanatosi! Tanara mamica a fost asistata de 40 de specialisti de la cea mai buna maternitate din Praga.

“Fetita se numeste Tereza, iar baietii Michael, Deniel, Alex si Martin. Suntem foarte fericiti”, a spus taticul celor cinci micuti, Antonin Kroscen, in varsta de 26 de ani.

Greutatea bebelusilor variaza de la 1.05 la 1.34 kilograme.

“In tara noastra nu au mai fost inregistrate sarcini de cvintupli. In Cehia , cvintulii se nasc la o diferenta de 480 de ani”, a declarat obstreticianul Alena Mechurova pentru presa locala, potrivit national.ro.

CITESTE SI: Bebelușul care a intrat în istorie și a devenit celebru în lumea întreagă

Lucas Meagu a venit pe lume în Marea Britanie și este primul bebeluș din Europa care s-a născut „complet sănătos”, în plus, este român. Ce înseamnă că este complet sănătos? Lucas a fost născut în Europa ca urmare a unei noi proceduri FIV (fertilizare in vitro) care verifică embrionii pentru boli genetice devastatoare, ba chiar mortale. Copilul avea un risc foarte mare de a moșteni o formă rară de distrofie musculară, boală care i-ar fi cauzat o slăbiciune a mușchilor care i-ar fi făcut chiar și cele mai simple sarcini, precum mersul pe jos, extrem de dificile.

Printr-o tehnică inovatoare, realizată în premieră de către medicii specialişti în fertilitate la „Centre for Reproductive and Genetic Health” din Londra, Lucas s-a născut sănătos, fără această boală. Lucas este primul copil din Europa care s-a născut în urma folosirii tehnicii cunoscute sub numele de karyomapping.

Potrivit csid.ro, Mama lui Lucas, Carmen, în vârstă de 26 de ani, a moştenit boala Charcot Marie Tooth de la tatăl ei, care a suferit toată viaţa lui din această cauză. Ea determină slăbiciunea şi irosirea a muşchilor de sub genunchi şi, adesea de la mâini şi poate duce la pierderea simţurilor la nivelul degetelor si picioarelor. Deşi Carmen Meagu are doar simptome uşoare ale bolii, ea a fost îngrijorată deoarece copiii ei ar putea moşteni boala şi specialiştii au avertizat-o că există o şansă de 50% ca aceasta să se întâmple.

„Mi s-a spus că pot încerca să rămân gravidă şi să fac un test la 16 săptămâni, dar asta nu a fost o opţiune pentru mine, deoarece la nevoie ar fi fost prea greu să fac un avort în această etapă. Atunci ne-au spus despre o clinica din Londra, care ar putea înlătura boala din embrioni, şi am simţit că trebuia să încerc această variantă.”

Întreaga procedură a început în decembrie 2013, iar Lucas s-a născut un an mai târziu. În prezent, este fericit și sănătos, în afară de faptul că nașterea lui a făcut istorie în medicină. Iată ce povestește mama lui: „Lucas este absolut perfect. El este chiar mare pentru vârsta lui, şi sănătos. Sunt liniştită acum deoarece el va fi bine. Evident, îmi fac griji, la fel ca toate mamele, dar acum mi-e teamă pentru lucrurile normale. Ştiu cu siguranţă că el nu are boala Charcot-Marie-Tooth, dar nici alte boli. Aş recomanda-o (n.r. procedura) pentru orice alt mame care sunt îngrijorate pentru transmiterea unei boli genetice.”