Fiecare dintre noi are astfel de lucruri care sunt păstrate ani de zile și chiar zeci de ani în casă. Acestea ne par veșnice, dar majoritatea au un termen de valabilitate limitat, după care devin inutile, iar unele chiar periculoase.
Am întocmit pentru tine o listă cu cele mai comune articole de uz casnic, care s-a dovedit că au o dată de expirare. Verifică dacă astfel de „comori” sunt păstrate și la tine acasă!
1.Peroxidul de hidrogen
Peroxidul de hidrogen se păstrează în trusa medicală din fiecare casă, dar puțin știu, că fiind deschis, acesta își pierde proprietățile după doar 2 luni. Ambalat, peroxidul de hidrogen expiră după un an.
2.Condimentele
Pe colecționarii de mirodenii rare îi așteaptă o veste neplăcută – după 2 ani vor fi nevoiți să își reînnoiască stocurile, pentru că acestea își vor pierde aroma și proprietățile.
3.Pantofii de sport
Cu o utilizare activă a încălțămintei de sport se uzează talpa, sistemul de amortizare și partea din spate. Pantofii de alergat trebuie schimbați la fiecare 400 km, pantofii pentru alte tipuri de sport – după șase luni de utilizare regulată.
4.Pliculețele de ceai
Chiar și sigilate bine, pliculețe de ceai expiră după șase luni de păstrare și nu mai sunt potrivite pentru băut din cauza capacității frunzei de a fermenta.
5.Ochelarii de soare
Lumina ultravioletă are un efect negativ asupra lentilelor și treptat acestea încep să transmită mai multe raze spre ochi. Data exactă de expirare este determinată individual pentru fiecare producător, dar în medie este recomandat să schimbi ochelarii de soare la fiecare doi ani.
6.Pasta de dinți și periuța
Periuța de dinți trebuie schimbată la fiecare trei luni, pentru a nu o transforma într-un incubator de bacterii. După deschidere, pasta de dinți nu poate fi păstrată mai mult de un an, deci dacă ai un tub mic pentru călătorii – verifică data de expirare.
7.Prosoapele
Pe lângă faptul că prosoapele umede sunt un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor, spălarea frecventă uzează țesătura, iar spălarea la temperaturi ridicate grăbește și mai mult acest proces. Se recomandă să schimbi prosoapele la fiecare 3 ani.
8.Pieptenii
Durata de viață a unui pieptene obișnuit chiar și cu o curățare regulată este de 1 an. După asta, poate provoca apariția mătreții și a problemelor de păr.
9.Pensulele și bureții pentru machiaj
Pensulele pentru machiaj necesită nu doar să fie spălate după fiecare utilizare, dar și schimbate la fiecare 5 ani – pielea ta îți va fi recunoscătoare. Iar bureții și mai des – la fiecare 6 luni.
CITESTE CONTINUAREA PE EUSHTIU.COM