Părinți de nota 10

Un medic pediatru avertizează: nu face aceste 5 greșeli, când copilul tău are febră

na dintre cele mai mari spaime ale noastre este să gestionăm situațiile în care copiii au febră. De cele mai multe ori ne gândim că, în spatele febrei, poate fi vorba despre o afecțiune foarte periculoasă. Cu toate acestea, medicii ne asigură că nu este obligatoriu să fie așa și că de cele mai multe ori febra este o modalitate prin care organismul luptă mai ușor pentru a contracara anumite pericole (bacterii, viruși etc.). Pentru a reuși să trecem mai ușor peste momentele dificile generate de prezența febrei la copii, este necesar să evităm, pe cât posibil, să comitem anumite greșeli. Care sunt unele dintre cele mai comune astfel de greșeli veți afla și din articolul de mai jos.

Ce reprezintă febra În cazul copiilor

Specialiștii spun că poate fi vorba despre febră dacă temperatura corpului este de sau depășește valoarea de 38 de grade Celsius.
Temperatura corpului este controlată de către o parte a creierului numită hipotalamus, ce este capabilă să determine modificări ale acesteia pe parcursul unei zile, în scopul de a facilita adaptarea corpului la diverse condiții.
Când intervin factori precum o infecție sau alte afecțiuni, hipotalamusul va reacționa și va determina creșterea temperaturii corpului în încercarea de a ajuta organismul să lupte. Cum știi că al tău copil are febră
Înainte să apuci să folosești un termometru, trebuie să știi că sunt indicii menite să-ți arate că este foarte posibil ca al tău copil să aibă febră. Printre acestea se află:
• Simți că pielea copilului este mai caldă de obicei, mai ales în zona frunții, pe abdomen, pe piept sau pe spate
• Copilul este mai roșu la față ca în mod obișnuit și este apatic sau, dimpotrivă, mai agitat
• Copilul este transpirat fără un motiv anume sau îți spune că îi este prea cald
Pentru verificarea temperaturii, orientează-te cu precădere spre un termometru digital, care îți poate indica temperatura cu o acuratețe foarte mare. În schimb, termometrele speciale pentru zona frunții nu sunt cele mai potrivite, întrucât nu au o foarte bună acuratețe.

Care sunt cele mai cunoscute cauze responsabile de apariția febrei la copil
Printre cele mai frecvente cauze ce pot duce la declanșarea febrei la copil sunt:
• Infecțiile virale/bacteriene prezente la nivelul căilor respiratorii, la nivelul rinichilor, la nivelul intestinelor, pielii etc.
• Infecțiile de la ureche
• Anumite procese inflamatorii
• Vaccinurile
• Maladii grave, cum ar fi anumite forme de cancer etc.

Ce greșeli ar trebui să evităm să facem în cazul în care copilul are febră
Chiar și când este vorba despre o febră ridicată, medicii spun că ea nu este neapărat indiciul unei afecțiuni grave, ci mai degrabă un simptom ce arată capacitatea corpului de a se apăra. Mai ales dacă al tău copil are o infecție virală sau bacteriană, febra nu este decât o dovadă a faptului că organismul său încearcă să o învingă.

Loading...