Părinți de nota 10

Sapte motive sa il implici pe copilul tau in treburile casnice

La varste mici, copiilor le face placere sa ii ajute pe parinti si sunt entuziasmati cand acestia ii lasa sa participe la sarcinile casnice. De obicei, parintii ezita sa ii lase pe copii sa se implice in treburile casnice pentru ca se tem ca se vor rani, pentru ca le este mai usor sa le faca singuri sau pentru ca vor sa ii protejeze pe copii de un efort care nu pare necesar inca („Lasa, vei munci destul cand vei fi mare.”).

Iata cateva motive pentru care este bine sa treci peste toate aceste obiectii si sa il lasi pe copil sa te ajute la treburile casnice.

Ii dezvolta increderea si stima de sine. Mai ales la varste mici, increderea in sine a copiilor creste semnificativ daca sunt lasati sa ii ajute pe parinti. „Pot sa fac singur!” este una dintre descoperirile cele mai importante in primii trei ani de viata, care vor pune bazele increderii in sine si sentimentului de autoeficacitate.

Incurajeaza empatia. Copiii care nu participa la treburile casnice nu vor intelege cu adevarat eforturile pe care le fac parintii care vin de la serviciu si incep sa pregateasca masa, sa faca ordine in casa si sa puna rufele la spalat. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa il pui pe copilul tau sa gateasca cina in fiecare zi, ci ca delegandu-i responsabilitati in casa, ii oferi o perspectiva care il ajuta sa aprecieze munca pe care parintii o fac in familie. Intelegand acest lucru, il ajuti sa devina un adult empatic si dispus sa ajute in propria familie.

Ii dezvolta competentele. Copilul isi va dezvolta abilitati reale de viata pe care le va folosi nu doar in momentul prezent, ci si pe viitor. Vrei sa te asiguri ca atunci cand va pleca la facultate va sti sa aiba grija de el? Cel mai simplu mod este sa il implici treptat, incepand din primii ani de viata, in toate treburile casnice. Cand este mic, poate doar sa asiste (va invata cum se fac treburile casnice doar privindu-te pe tine), iar pe masura ce creste, se poate implica in etapele care sunt sigure pentru el (poate spala legumele, dar nu sa le taie), iar la adolescenta va putea sa realizeze sarcinile casnice la fel de bine ca tine. Astfel te asiguri ca ai un copil independent, care nu va fi pierdut si coplesit cand va trebui sa aiba grija de el insusi.

CITESTE CONTINUAREA PE SUNTPARINTE.RO