Părinți de nota 10

De ce nu merge bebelusul meu? Ai nevoie de un răspuns la această întrebare? 😉 Citește articolul nostru!

La 7-9 luni, orice bebelus ar trebui sa fie capabil sa se tina cu mainile de patut pentru a se putea ridica in picioare. Trebuie sa te ingrijorezi daca bebelusul tau este mai lenes?

Eu. am fost lenesa. Mama mi-a povestit ca nu aveam suficienta putere sa umblu si a consultat un medic pediatru. Mi s-au recomandat atunci vitamine si, cu ajutorul tratamentului prescris, am reusit sa merg abia la varsta de 1 an si 4 luni. Am aflat ulterior ca si tata a avut aceeasi problema. Se intampla adesea ca bebelusul sa nu doreasca sa mearga de-a busilea, sau sa planga cand incerci sa il faci sa mearga in picioare. E perfect normal, dar daca aceasta perioada depaseste 18 luni e cazul sa apelezi la un medic.

Bebelusul nu vrea sa mearga pentru ca.
Peter Rosenbaum, profesor al pediatricilor de la Universitatea din Hamilton spune ca: “Unii copii merg de la noua pana la 10 luni, iar altii la 16 luni sau mai tarziu. De exemplu, un copil de 15 luni care nu merge, dar merge de-a busilea, e absolut normal. Dar daca bebelusul se taraste rigid sau atarnand, e ingrijorator.”

Care sunt cauzele pentru care copilul nu poate merge?

Bebelusul poate fi dezvoltat normal, dar sunt cateva cauze care ii ingreuneaza mersul:
– nu l-ai incurajat suficient sa mearga sau nu i-ai oferit prilejul sa isi dezvolte abilitatea de a merge (prin jocuri, prin a-l tine de manute si de spate inca de mic si a-i lasa libertatea sa miste picioarele incercand sa faca pasi etc.);factori de mediu si familiali;
– obisnuinta indelungata in marsupiu, carucior sau scaun de masina ii ingreuneaza bebelusului capacitatea de a merge;
– hipotonia – copilul tau ar putea suferi de aceasta conditie medicala, care nu este considerata o boala (muschii exercita anumite tensiuni atunci cand sunt pusi in miscare; orice scadere a acestei tensiuni dezvoltate la nivel muscular se defineste ca fiind hipotonie.);
– hipertonie – opus la polul hipotoniei copilul tau s-ar putea confrunta cu hipertonie (exagerare permanenta a tonusului muscular, de origine neurologica);
– intarzierea capacitatii de a merge la bebelusi ar putea fi determinata si de o intarziere in dezvoltare, cum ar retardul mental.

Ce este de facut?
Medicii recomanda in acest caz un examen clinic, neurologic si testarea reflexelor genunchilor, a flexibilitatii articulatiilor si musculaturii, capacitatii de miscare etc.
De multe ori se poate intampla sa nu fie depistata cauza pentru care copilul nu poate sau refuza sa mearga. Medicii recomanda ca parintii sa il implice pe micut in activitati stimulative si jocuri pentru a-i dezvolta capacitatea de miscare si dezvoltare a musculaturii.