Părinți de nota 10

Lichidul amniotic – care este rolul sau si cum depistezi problemele?

Ce este lichidul amniotic si ce rol are?
Lichidul amniotic inconjoara complet embrionul din a patra saptamana de sarcina. Acesta amortizeaza socurile si mentine temperatura optima pentru fat. De asememena, fluidul ajuta copilul sa se deplaseze in uter.

Lichidul amniotic si sacul amniotic
Lichidul amniotic se gaseste in sacul amniotic, o punga in interiorul uterului unei gravide unde se va dezvolta fatul. Sacul ofera protectie si o temperatura constanta pentru cresterea copilului, precum si necesarul de fluide, ca sa poata respira, inghiti si sa isi dezvolte sistemul musculoscheletic. Sacul amniotic este numit si membrane, deoarece contine doua membrane – amnionul si corionul.

Ce contine?
La inceput lichidul este alcatuit in principal din apa, dar bebelusul va adauga si cantitati mici de urina in lichid din aproximativ saptamana 10 de sarcina. Principalii constituenti sunt apa si electrolitii (99%) impreuna cu glucoza, lipidele din plamanii fetali, proteinele cu proprietati bactericide si celulele epiteliale fetale. Din luna a 5-a fatul incepe de asemenea sa bea lichid amniotic (400 ml / zi). Spre sfarsitului sarcinii, lichidul amniotic este inlocuit la fiecare 3 ore.

Inainte sau in timpul travaliului, sacul amniotic se va rupe, iar lichidul amniotic va curge prin vagin, fie treptat, fie brusc. Acest proces este cunoscut sub numele de „ruperea apei”.

totul despre lochidul amniotic

Functiile lichidului amniotic
Fluidul amniotic are multe functii diferite. Majoritatea functiilor se incadreaza in una dintre cele doua categorii: protectie sau dezvoltare. Pe masura ce copilul pluteste in lichid, acesta se poate deplasa in timp ce in acelasi timp este protejat de lovituri in uter.

Iata principalele roluri ale fluidului amniotic:

ofera protectie impotriva oricaror lovituri care pot aparea in zona uterului, avand rol de amortizare;
mentine o temperatura constanta in jurul fatului;
ii permite copilului sa se miste, miscare care permite dezvoltarea oaselor si a muschilor;
fatul inspira lichidul si il expira, exersandu-si respiratia;
fatul inghite lichid amniotic, ceea ce favorizeaza dezvoltarea sistemului digestiv;
lichidul mentine cordonul ombilical;
lichidul amniotic contine anticorpi care previn infectiile;
favorizeaza lubrifierea extremitatilor corpului.

Lichidul amniotic – culoare si miros
Lichidul amniotic este, de obicei, limpede sau poate fi usor galbui. In mod normal este inodor sau cu un miros usor dulceag. Fluidul este alcatuit din apa, electroliti, proteine, carbohidrati, lipide, fosfolipide si uree, precum si celule fetale.

citeste continuarea pe mamisicopilul.ro