Părinți de nota 10

Cum trebuie ingrijit buricul bebelusului si cand este normal sa cada? Sunt intrebari la care multi parinti cauta un raspuns. Afla din articol tot ce trebuie sa stii despre buricul bebelusului

Cum se ingrijeste buricul bebelusului?
Ce este cordonul ombilical?
Cordonul ombilical transporta oxigenul si substantele nutritive de la placenta in sangele bebelusului. Cordonul ombilical este alcatuit din:

1 vena care transporta sange bogat in oxigen si nutrienti de la mama la copil;
2 artere care returneaza sangele fara oxigen si produsele reziduale, cum ar fi dioxidul de carbon, de la copil inapoi la placenta.
Aceste vase de sange sunt inchise si protejate de o substanta lipicioasa numita gelatina Wharton, care in sine este acoperita de o membrana numita amnion.

La scurt timp dupa nastere, se prind aproximativ 2 cm din cordonul ombilical de buric cu o clema din plastic si o alta clema la celalalt capat al cordonului, langa placenta. Ulterior, cordonul ombilical va fi taiat intre cele doua cleme, lasand o bucata de aproximativ 2 cm de cordon atasata de burta bebelusului. Aici se va forma buricul bebelusului dupa vindecare.

Nu exista nervi in cordonul ombilical, astfel ca taierea lui nu produce durere nici mamei, nici copilului.

cordonul ombilical

Sfaturi pentru ingrijire
Dupa 5-15 zile de la nasterea bebelusului, bontul ombilical se va usca, va deveni negru si va cadea. Dupa ce bontul cade, dureaza de obicei aproximativ 7 – 10 zile pentru ca buricul bebelusului sa se vindece complet. Buricul are un aspect deschis, care se va inchide incet in 2-4 saptamanai, cel mult 2 luni.

Imediat dupa nastere, bontul ombilical arata de obicei albicios si poate fi usor umed. Pe masura ce se usuca si se vindeca, poate deveni maro, gri sau chiar negru. De obicei, nu se vor dezvolta probleme atat timp cat pastrati zona curata si uscata.

Pana cand cade bontul si buricul se vindeca, este important sa pastrati zona curata si uscata, pentru a preveni infectia.

Iata cum se ingrijeste buricul bebelusului:

In general, nu se recomanda imbaiarea bebelusului complet, ci spalarea cu buretele pana cand cade bontul ombilical. Folositi un burete umed sau un tampon din bumbac cu apa calduta si sapun pentru a curata pielea din jurul buricului. Uscati bine zona apoi cu un prosopel uscat si curat.
Zona buricului trebuie mentinuta curata si uscata. Se poate folosi alcool alb pentru buric sau nitrat de argint pentru buric, dar nu este neaparat nevoie, plus ca unele date sugereaza ca alcoolul afecteaza bacteriile benefice cutanate ce favorizeaza vindecarea.
Tineti scutecul indoit sub bontul ombilical, pentru ca bontul sa fie expus la aer si sa nu apara frictiunea si iritatia intre buric si scutec.
Evitati sa atingeti direct cu degetele bontul ombilical sau buricul nevindecat.
NU incercati sa indepartati bontul ombilical. Acesta trebuie sa cada de la sine, nu sa fie indepartat fortat, pentru ca pot aparea infectii, sangerari si leziuni.
Evitati hainutele copilului care preseaza buricul sau care pun presiune.
Nu este nevoie sa acoperiti buricul cu bandaj, deoarece acest lucru opreste fluxul de aer si intarzie vindecarea.
Nu aplicati creme sau lotiuni pe buric sau in jurul lui.

CITESTE CONTINUAREA PE MAMI SI COPILUL