Părinți de nota 10

Copilul și dulciurile. Cum ar trebui și cum putem noi

Știu că sunt extrem de multe discuții pe tema dulciurilor în alimentația copiilor. Și este bine că există multe discuții și multe controverse, pentru că e bine să fie tras un semnal de alarmă în privința asta.

Nu am abordat până acum subiectul ăsta din simplu motiv că eu nu-s vreo expertă în nutriție, nu am studii și nici nu știu despre alimentație decât din ce am citit în momentul în care am început diversificarea alimentației copilului. Dar am încercat să mă informez cât mai strașnic cu putință.

Pe de altă parte, dincolo de informațiile pe care le-am asimilat există și realitatea. Adică știu clar că zahărul este dăunător pentru copii și pentru adulți, dar asta nu înseamnă că l-am eiminat din alimentația noastră, așa cum au reușit să facă multe familii. Ei bine noi nu am reușit și vă mărturisesc sincer că nici nu cred că vom reuși. Eu persoanl recunosc că sunt dependentă de dulciuri. Am reușit să mă las de fumat după 10 ani în care am fost fumătoare, dar de dulciuri nu am reușit nici azi.

Și, nu, nu sunt nici mama perfectă care a reușit să-și țină copilul departe de zahăr, deși mi-aș fi dorit foarte mult să am atâta tărie. Dar am încercat să mă țin de câteva reguli, care deși nu-s cele mai bune sunt cele pe care eu și familia mea le-am putut adapta realității vieții noastre. Înainte însă de a vă spune regulile noastre, am zis să vorbesc un pic despre zahăr, să pun la un loc informațiile pe care eu le-am cules.

De ce nu este bun zahărul
Pentru că în afară de aportul energetic dat pe moment, zahărul nu conţine deloc substanțe nutritive. Este o ”calorie falsă”, așa cum este şi alcoolul. Iar zahărul alb, rafinat este cel mai rău, pentru albirea lui, în procesul de rafinare, se foloseşte dioxid de sulf, un aditiv alimentar cunoscut sub denumirea de E 220 care nu e deloc bun pentru sănătate.

Ba, mai mult, nu numai că nu aduce nimic bun organismului, zahărul consumă din resursele de vitamine și minerale ale organismului. Pentru a neutraliza zahărul din sânge, organismul nostru consumă calciu, magneziu, crom, cupru, vitaminele B și probabil nu doar atât. Deci, nu numai că nu ne aduce nimic, dar ne și ia și ne ia chiar imunitatea de care avem cel mai mult nevoie.

În plus, este un lucru dovedit că zahărul provoacă dependență. În cazul copiilor e și mai rău provoacă agitație, nervozitate și infuențează negativ hormonii de creștere. Nu mai vorbim de excesul de zahăr care poate duce la diabet și obezitate, probleme cardiace. Da, chiar și la copii, de-asta vedem obezitate de la vârste tot mai fragede.

CITESTE CONTINUAREA PE FRICI DE MAMICI