Nu există părinte care să nu fi trecut cel puțin o dată printr-un episod de febră la copil, însă de fiecare dată se instalează panica. De cele mai multe ori suntem tentanți să privim febra ca pe o afecțiune în sine, ceea ce este complet greșit. De fapt, febra este un semnal pe care organismul micuțului îl transmite. Este un sistem de apărare împotriva bacteriilor și microbilor, dar asta nu înseamnă că este benefică pentru copil. Astfel, urmează să descoperi ce se întâmplă atunci când se instalează febra, cum luptă organismul să se recupereze, dar și un remediu sigur și la îndemâna oricui pentru a ameliora senzanțiile neplăcute.
Când spui febră, automat te gândești la boli și de aici până la a merge de urgență la spital este doar un pas. Ei bine, trebuie să știi că atunci când ai de-a face cu un bebeluș, al cărui sistem de autoreglare a temperaturii corpului este incomplet dezvoltat, vei avea de-a face frecvent cu fluctuațiile de temperatură.
Ce se întâmplă în organismul bebelușului atunci când se instalează febra
Febra virală la bebeluși poate fi provocată de infestarea cu anumiți viruși, ce conduc către gripă, răceală sau infecție intestinală. Există și febra bacterială, provocată de infestarea cu bacterii, ce influențează apariția otitelor, infecțiilor de tract urinar, chiar meningită și pneumonie. Dacă în cazul febrei virale, comună de altfel, nu este recomandat tratamentul pe bază de antibiotic, febra bacterială este situată la polul opus, fiind un motiv de îngrijorare și având nevoie de intervenție de specialitate.
Din nefericire, odată instalată în organism, febra vine la pachet cu o serie de manifestări neplăcute, precum deshidratare, stări de amețeală, dureri de cap, greață și vărsături. De asemenea, atunci când temperatura crește brusc (de regulă, când trece de 39, 5 grade Celsius) apare frisonul. Frisonul reprezintă contracții musculare involuntare manifestate de la mici tremurături, clănțănit din dinți, până la cele mai violente. În cazul frisonului, copilul este conștient. Odată stabilizată temperatura la un anumit nivel, frisonul dispare, dar sunt șanse ca senzația de frig să persiste și să fie însoțită de sete, cefalee, somnolență sau agitație, delir și/ sau halucinații.
Când trebuie să ceri ajutor specializat:
– când febra este mai mare de 39, 5 grade Celsius la sugarul de 3 luni și peste 40, 5 grade la copil.
– când febra provoacă spasme, mișcări involuntare ale membrelor, sau dimpotrivă, cel mic nu reacționează la stimuli obișnuiți.
– când febra durează mai mult de o săptămână.
Comprese din cartofi cruzi
Cartofii pot fi, de asemenea, de mare ajutor. Da prin razatoarea mare doi – trei cartofi de marime potrivita, pune-i intr-o bucata de panza sau tifon, fara sa-i storci, stropeste-i cu putin otet cald si pune legatura la gat sau pe piept. La fel, dati prin razatoare sau taiati felii rotunde, cartofii se pot pune pe talpi, fixati cu sosetele.
Artarul are proprietati antipiretice si dezinflamatoare foarte pretuite de cunoscatorii tratamentelor naturiste. Se strivesc cateva frunze proaspete de artar si se pun sub talpile bolnavului.
Puneti pe pieptul, abdomenul si gleznele copilului frunze de varza zdrobite.
Puneti pe fruntea copilului un ciorap umplut cu orez. Ciorapul se tine mai intai la frigider si apoi se aplica rece pe frunte. Daca copilului ii este frig si are frisoane, ciorapul cu orez se incalzeste la cuptor si apoi se pune pe talpi.
Ceapa ajuta la scaderea febrei. Taiati marunt 3-4 cepe, apoi puneti-le in doua sosete cu care se incalta copilul Deasupra se mai pune o pereche de sosete si se doarme cu ele pana dimineata. Astfel picioarele raman calde pana ce febra scade.
Ceai de primula si trei-frati-patrati. Acest ceai bine cunoscut ajuta organismul febril al copilului. Se pune 1 l de apa la fiert. Se amesteca 20 g flori de primula, 20 g flori de trei-frati-patrati, 30 g frunze de salcie, 30 g nasturel si 30 g radacina de echinacea. Se oparesc 3 linguri de amestec. Se lasa sa stea 10 minute la infuzat, se strecoara si i se administreaza copilului cate 1 cana la interval de o ora.
Pentru a reduce considerabil febra la bebelusi, ia in considerare urmatorul remediu naturist: taie o lamaie in felii si pune-le intr-un bol cu apa calduta pentru a capta uleiurile aromatice ale fructului. Folosind un tampon de bumbac tamponeaza usor corpul bebelui. Lamaia are proprietati de racorire a organismului, si impreuna cu apa ajuta la scaderea temperaturii.