Katherine Witt este un cunoscut cercetător: taților ar putea să nu le fie pe plac această informație, dar cercetările în domeniul geneticii au arătat ca anume cromozomul feminin X, mai exact, gena responsabilă de inteligență din cromozom se moşteneşte de la mamă.
Până de curând se credea că ambii părinți înfluențează egal nivelul de inteligență al copilului. Totuși, s-a demonstrat științific că femeile au o influenţă ereditară mai mare asupra abilităților cognitive ale copilului lor.
Este important de studiat toate momentele, întrucât dezvăluirea funcțiilor inteligenței este însoțită de un val de discuții aprinse. Apoi, genetica este o disciplină științifică foarte complexă și cu multiple fațete.
Dincolo de dezbaterile, trebuie de interpretat aceste rezultate în mod obiectiv.
Rolul cromozomilor X și Y
Iată câteva informaţii care vor simplifica foarte mult citirea și înțelegerea acestui articol.
– Cromozomii sunt structuri filiforme constând din acid nucleic și proteine. Ei sunt purtători de informații genetice.
– Fiecare om are o pereche de cromozomi în fiecare celulă.
– Femeile au doi cromozomi X, pe când bărbaţii au un cromozom X şi un cromozom Y.
“Gene condiţionale”
ADVERTISEMENT
Într-un sens general, termenul de “gene condiţionale” trebuie înţeles ca fiind acele gene care sunt responsabile de gen. De obicei, proprietățile ereditare ale genelor condiţionale sunt activate sau dezactivate în diferite momente, în funcție de scopul lor specific, concret.
Genele condiţionale, prin natura lor, conțin un fel de sistem de etichetare, constând dintr-un material biochimic. Sunt două momente importante: urmărirea copiei genetice pornind de la punctul său original și determinarea etapei de activare sau dezactivare. În faza activă a genelor, ele vor afecta dezvoltarea genetică.
Important: atunci când moștenirea trăsăturilor individuale se află sub influența maternă, în acest caz, genele tatălui nu funcționează și vice-versa.
Procesul de cunoaștere, cum spun oamenii de știință, se află sub influența cromozomului X. Din punct de vedere teoretic, femeile sunt mai susceptibile să influențeze cunoștințele, pentru că au doi cromozomi X, pe când bărbații doar unul. Desigur, există și alte teorii.
În acest caz, vorbim despre cele de mai sus, care provin de la mama.
În plus, cercetătorii au identificat șase zone ale creierului care conțineau doar genele materne sau paterne. În al doilea rând, ei nu au găsit niciun material genetic în cortexul cerebral – regiunea creierului responsabilă pentru funcționarea funcțiilor executive, cum ar fi vorbirea, planificarea, gândirea logică și gândirea dezvoltată.
Ideea că mamele au un impact mai mare asupra inteligenței unui copil nu este nouă. În 1984, Universitatea din Cambridge a studiat dezvoltarea creierului şi a efectuat cercetarea genomică. În cele din urmă, cercetătorii au ajuns la concluzia că genele mamei au un rol important în modul de funcționare a centrului de gândire uman.
Iată încă un studiu, realizat de agenția guvernamentală scoțiană, la care au participat 12,686 persoane cu vârste cuprinse între 14 și 22 de ani. În fiecare an, cercetatorii au intervievat persoanele care au participat la urmărirea dezvoltării intelectuale. Ca urmare a experimentului, s-a dovedit că IQ-ul mamei a fost cel mai bun indicator al inteligenței.
Concluzii
Nu există o cercetare care poate dovedi factorii de dezvoltare a inteligenței. Acesta este motivul pentru care aceste studii nu vor fi pe deplin acceptate de către toți.