Părinți de nota 10

Nu este farsa! Un copil cu autism a fost obligat sa studieze in baia scolii

Nu este o farsa. Lucas, un baiat de 11 ani cu autism, a fost trimis sa studieze in baia scolii, mutandu-i chiar si biroul acolo. Copilul a fost furios si si-a dat seama perfect de lucrurile care se intampla in jurul lui.

autism1

Mama baiatului s-a plans pe retelele de socializare
Mama lui Lucas, Danielle Goodwin, a denuntat scoala fiului ei (Whatcom Middle School, situata in Bellingham, Washington – USA) pe Facebook, iar imaginea cu copilul in baie a facut inconjurul lumii.

Danielle le-a spus reprezentantilor scolii ca fiul ei are nevoie de educatie speciala si ar fi o ideea buna sa stea intr-un loc foarte linistit, pentru a putea studia mai bine. Dar cand a facut aceasta precizare nu s-a gandit ca Lucas va fi mutat din clasa si dus la toaleta. Este un tratament degradant.

In imagine, se vede cum biroul baiatului a fost pus deasupra toaletei pentru a studia acolo, singur, fara ca cineva sa-l deranjeze. Iti poti imagina daca i s-ar fi intamplat asta copilului tau?

autism

O mare umilinta
Danielle Goodwin a marturist ca profesorul i-a dat fiului sau si un covor de camping si o perna pentru a trage cate un pui de somn pe podeaua baii. Mama a cerut ca Lucas sa fie mutat in biblioteca scolii, dar conducerea a refuzat, spunand ca baia este in regula, deoarece nu este folosita de nimeni.

Dar acest tratament fata de copil a fost umilitor, rusinos, iar baiatul a fost dezgustat de tratamentul primit. Acasa, el a facut un atac de anxietate si nu s-a mai intors in centrul unde a fost tratat intr-o maniera atat de degradanta.

„Nu este un loc adecvat pentru nimeni, dar mai ales pentru Lucas, cu starea lui PANDAS (tulburari neuropsihiatrice pediatrice autoimune asociate infectiilor streptococice), deoarece nu poate fi aproape de germeni,” a spus mama, potrivit komonews.

Cum se justifica conducerea scolii
Scoala, in loc sa-si ceara scuze lui Lucas si familiei acestuia, a ales sa emita un comunicat in care a spus:

„Cu totii suntem constienti ca fondurile de stat pentru scoli sunt limitate si, de aceea, scolile au adesea spatiu limitat pentru a satisface nevoile educationale si socio-emotionale ale elevilor. Cautam mereu modalitati creative de a ne folosi mai bine facilitatile pentru a raspunde nevoilor copiilor. Aceasta situatie este un exemplu pentru modul in care personalul incearca sa gaseasca o solutie pentru reutilizarea temporara a unei camere. Acest loc fusese folosit ca depozit, nu ca baie activa.”

Din cate se pare, conducerea scolii considera ca ideea de a duce baiatul in baie ca sa studieze a fost foarte buna.

In realitate, problemele finantarii unei scoli nu se justifica pentru a umili un copil. Dar ceea ce o ingrijoreaza pe mama este faptul ca cei responsabili sunt mai preocupati sa-si spele imaginea si nu sunt interesati de felul in care a fost afectat Lucas de aceasta situatie.

Fetita cu autism, izolata intr-o alta clasa in timpul inspectiei
Un astfel de caz a fost semnalat si in Romania. La o gradinita din Bucuresti, o fetita in varsta de 5 ani, cu autism, a fost ascunsa de educatoare intr-o clasa goala, pentru ca venea inspectia si totul trebuia sa iasa foarte bine.