Părinți de nota 10

35 de daruri pe care copiii tai nu le vor uita niciodata

“Dai foarte putin cand dai din ceea ce ai. Abia cand dai din tine insuti, daruiesti cu adevarat.” —Kahlil Gibran Cu totii avem multe amintiri din vacante. Majoritatea sunt legate de familie, traditii, credinta. Amintirile poarta deseori amprenta emo
“Dai foarte putin cand dai din ceea ce ai. Abia cand dai din tine insuti, daruiesti cu adevarat.” —Kahlil Gibran

Amintirile poarta deseori amprenta emotiilor. Ce cadouri putem oferi copiilor nostri, astfel incat sa nu le uite? Ce amintiri le-ar influenta si schimba viata pentru totdeauna?

Iata o lista de astfel de cadouri. 35 de daruri pe care copiii tai nu le vor uita niciodata:
1. Afirmatii. Cateodata o simpla afirmatie poate schimba o viata intreaga. Spune copiilor tai cat de mult ii apreciezi. Si reaminteste-le acest lucru ori de cate ori ai ocazia.

2. Arta. De cand exista internetul, oricine vrea sa creeze ceva…o poate face. Lumea are nevoie doar de oameni care vor …

3. Provocari. Incurajeaza-ti copiii sa aiba vise mari. Vor realiza mai mult decat ar fi crezut vreodata ca ar putea…si probabil mai mult decat ai fi crezut chiar si tu.

4. Compasiune/Dreptate. Viata nu e dreapta. Nu va fi niciodata – are prea multe variabile. Dar cand se intampla o nedreptate sau o situatie poate fi indreptata, vrei ca si copilul tau sa sprijine obtinerea dreptatii.

5. Satisfactie. Cu cat ai mai multa, cu atat vrei mai multa. De aceea, unul dintre darurile cele mai valoroase pe care le poti face copilului tau este sa aprecieze si sa se multumeasca cu ceea ce are…dar nu cu cine este.

6. Curiozitate. Educa-ti copiii sa puna intrebari: cine, ce, unde, cum, de ce si de ce nu. „Nu mai pune atatea intrebari” sunt cuvinte pe care niciun parinte nu ar trebui sa le pronunte.

7. Hotarare. Unul dintre factorii care contribuie in mare masura la succesul unei persoane este vointa acesteia. Cum iti poti ajuta copilul sa-si dezvolte aceasta virtute?

8. Disciplina. Copiii invata totul de la cea mai frageda varsta, inclusiv cum trebuie sa se poarte, cum sa relationeze cu altii, cum sa obtina rezultate si cum sa-si faca visele sa devina realitate. Disciplina nu trebuie evitata. Dimpotriva, trebuie sa fie aplicata in mod consistent si pozitiv.

9. Incurajare. Cuvintele sunt foarte puternice. Pot crea sau pot distruge. Cuvintele pe care le alegi azi pot oferi incurajare si ganduri pozitive unui copil. Sau il pot arunca in bratele disperarii. Alege cu grija.

10. Fidelitate fata de partener. Fidelitatea in casnicie nu inseamna numai ceea ce facem cu corpul nostru. Inseamna si ce facem cu ochii, cu mintea, cu inima si cu sufletul. Fii atenta cu propria ta sexualitate zi de zi si pastreaz-o doar pentru partenerul tau. Copiii tai vor observa acest lucru.

11. Gasirea frumusetii. Ajuta-ti copiii sa descopere frumusetea in tot ceea ce vad…si in fiecare persoana pe care o cunoasc.

12. Generozitatea. Invata-ti copiii sa fie generosi cu lucrurile tale pentru a invata sa fie generosi cu ale lor.

13. Cinste/Integritate. Copiii care invata importanta onestitatii la o varsta frageda au mai multe sanse sa devina adulti cinstiti. Iar adultii cinstiti care sunt corecti in relatiile cu cei din jur au o impresie mai buna despre ei insisi, se bucura mai mult de viata si dorm mai bine noaptea.

14. Speranta. Speranta este atunci cand stii si crezi ca lucrurile vor merge mai bine si vor fi mai bune. Inspira putere, hotarare si rabdare. Si in cele mai dificile momente din viata ne ajuta sa mergem inainte.

15. Imbratisari si sarutari. Un barbat i-a spus odata baietelului sau de 7 ani ca e prea mare ca sa mai fie sarutat. Este foarte trist sa credem acest lucru. Copiii nu sunt niciodata prea batrani pentru a primi o confirmare fizica a iubirii pe care parintii le-o poarta.

16. Imaginatie. Daca este un lucru pe care-l invatam de la viata este ca ea se schimba permanent si parca tot mai repede. Lumea de maine nu va mai fi la fel ca lumea de azi. Iar oamenii cu imaginatie sunt cei care nu doar o traiesc, o si creaza.

17. Sensuri. Viata si calitatea de parinte trebuie sa aiba un sens. Este important sa incetinesti ritmul, pentru a te intreba cine esti, incotro te indrepti, cum vrei sa ajungi acolo. Si la fel trebuie sa faci cu fiecare dintre copiii tai.

18. Bratele tale. Cel mai bun loc din lume pentru o carte, o poveste, sau un dialog.

19. Deschiderea spre invatare. Dorinta de a invata este diferita de invatatul academic, pentru un examen sau pentru a le face pe plac profesorilor. Placerea de a invata incepe acasa. Asa ca citeste, pune intrebari, analizeaza si expune. Cu alte cuvinte, invata sa iubesti sa inveti.

20. Iubirea. …cel mai frumos cadou.

21. Mese impreuna. Mesele luate impreuna sunt oportunitati pentru apropiere, pentru comunicare, si nu pot fi gasite in niciun alt context. Au atat de mare importanta incat o familie care nu ia masa impreuna, nu creste impreuna.