Mulți adulți consideră că, dacă micuțul râde continuu atunci când este gâdilat, îi place. De fapt, gâdilatul poate fi dureros și neplăcut! Această acțiune pare inofensivă, dar, potrivit oamenilor de știință, poate dăuna copiilor.
Iată de ce nu trebuie să faceți asta:
1. Chiar dacă micuții râd, nu înseamnă că le place.
Copiii, în special cei hiperactivi, nu se pot opri din râs când sunt gâdilați. Acest râs reflexiv le creează părinților iluzia că micuțul este fericit.
Într-un studiu realizat la Universitatea din California în 1997, oamenii de știință au descoperit că gâdilatul nu creează același sentiment de fericire ca atunci când cineva râde de o glumă amuzantă. Gâdilatul doar creează iluzia râsului de fericire.
2. Copiii nu-ți pot spune să te oprești.
Există o diferență enormă între iubire și ținerea unui copil pentru a-l gâdila și a-l privi cum râde. Râsul unui copil în această situație este complet incontrolabil și este doar un reflex. El împiedică micuțul să-ți spună să te oprești.
3. Înainte, gâdilatul era folosit pentru a tortura oamenii.
În dinastia Han din China, gâdilatul era o modalitate de a tortura nobilii, întrucât nu lăsa urme, iar victimele se recuperau rapid și ușor.
Și în Evul Mediu, exista această metodă de tortură: picioarele goale ale victimei erau fixate și orice trecător le putea gâdila.
Vernon R. Wihe de la Universitatea din Kentucky a studiat 150 de adulți care au fost gâdilați în copilărie de către frații și surorile lor. Majoritatea participanților consideră că gâdilatul este un tip de abuz fizic. Studiul a concluzionat că gâdilatul poate provoca reacții fiziologice extreme, cum ar fi vărsăturile și pierderea conștiinței, datorită incapacității de a respira.
4. Gâdilatul poate provoca traume psihologice și consecințe pe viață.
Potrivit medicilor, gâdilatul nedorit poate provoca “dureri psihologice”. Din cauza iritării excesive și prelungite a receptorilor pielii crește pragul de pregătire convulsivă. Acest lucru poate duce la sindromul convulsiv și, ca rezultat, la oprirea respirației.
Experții recomandă să nu vă jucați niciodată cu micuții, gâdilându-i. În special dacă sunt somnoroși sau înfometați. Găsiți alte modalități mai interesante de a vă distra cu ei.
În plus, copilul trebuie să învețe – dacă cineva vrea să-l atingă, să-l îmbrățișeze sau să-i strângă mâna, trebuie să-i ceară mai întâi permisiunea. Acest lucru va împiedica posibilitatea unui contact dur sau nedorit.