Părinți de nota 10

Copiii olandezi sunt cei mai fericiți din lume. Iată de ce

În 2004, americana Rina Ecost și britanica Michelle Hutchison s-au mutat în Olanda împreună cu familiile lor. După câțiva ani de adaptare într-o țară nouă, femeile au remarcat că odată cu mutarea aici, atitudinea lor față de educație s-a schimbat mult. În direcția bună.

Mamele au fost atât de impresionate de abordarea părinților locali privind educația copiilor, încât au scris o carte care a fost distribuită pe scară largă în multe țări din Europa și Asia. Și nu e de mirare, pentru că titlul cărții este intrigant: “Cei mai fericiți copii din lume”.

Ce fac olandezii pentru ca micuții lor să fie cei mai fericiți?

1. Sunt adepții unui stil de viață activ.

Sportul – este o parte integrantă a culturii olandeze. Indiferent câți ani are omul (1 lună sau 99 de ani) el își începe și își încheie ziua cu activități fizice.

Părinții tineri își iau copiii cu ei oriunde. Adesea poți vedea un copil de un an care se plimbă împreună cu părinții pe bicicletă.

2. Copiii se plimbă cu bicicleta prin ploaie.

Poate părea ciudat, dar olandezii îi sfătuiesc pe toți să-și trimită copiii cât mai des în ploaie pe bicicletă (bineînțeles, în echipament corespunzător).

Ei sunt siguri că această practică simplă ajută copiii să devină independenți, curajoși și rezistenți.

3. Copiii învață să fie responsabili.

În Olanda copiii primesc dreptul de vot la consiliul de familie foarte devreme. Aici se obișnuiește să-i asculți cu atenție pe cei mici și să ții cont de opiniile lor. Dar asta nu înseamnă că ei pot face tot ce vor. Astfel copiii înțeleg că adulții îi respectă.

Părinții învață copilul să ia decizii simple și să facă alegeri de îndată ce merge la școală, adică la vârsta de 4 ani. Prima sarcină responsabilă este de a-și pregăti independent prânzul școlar. De obicei, părinții pun pe masă produsele – pâine, morcovi, brânză, fructe, carne – și copilul își pregătește singur gustarea.

4. Programarea zilei, săptămânii, lunii și respectarea planului.

Olandezii sunt obsedați de planificare. Ei reușesc să introducă în plan chiar și cele mai imprevizibile evenimente și insistă ca toți membrii familiei să respecte programul stabilit.

5. Micile bucurii

Olandezii sunt adepții minimalismului. Aerul proaspăt, natura, confortul minim – este tot ce au nevoie pentru a petrece timpul cu familia.

Zilele de naștere se fac simplu, se acordă mai multă atenție copiilor și jocurilor, decât decorului sau gustărilor. Familiile olandeze sunt foarte modeste. Este o normă să cumperi lucruri folosite pentru copii și pentru adulți.

6. Crearea tradițiilor de familie

Olandezii apreciază mâncarea de casă. Ei gătesc din produse simple și nu obligă copiii să mănânce legume sau alte produse benefice. Olandezii nu pot fi numiți adepții unei alimentații sănătoase. Ei cred că masa în comun – nu este un loc pentru numărarea caloriilor și carbohidraților. Acesta este momentul în care familia se bucură de timpul petrecut împreună.

Școlarii și părinții care lucrează în birou iau prânzul acasă.

7. Părinții modelează comportamentul pe care vor să-l vadă la copilul lor.

Părinții olandezi acordă o importanță deosebită satisfacției personale și nu se simt vinovați de acest lucru (spre deosebire de mamele de la noi). Ei înțeleg că, dacă doresc să educe copii creativi, versatili și fericiți – atunci trebuie să devină pentru ei o sursă de inspirație și ei înșiși să practice această filozofie de viață.

Vrei un copil vesel, curios și activ? Fii tu însuți o astfel de persoană.